Ráth György Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Ráth György Múzeum
Rath Gyorgy muzeum P3160509-lev-1000.jpg
A múzeum adatai
Elhelyezkedés Budapest VI. kerülete
Magyarország
Cím 1068 Budapest, Városligeti fasor 12.
Alapítva 1907
Elhelyezkedése
Ráth György Múzeum (Budapest)
Ráth György Múzeum
Ráth György Múzeum
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 30′ 31″, k. h. 19° 04′ 28″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 31″, k. h. 19° 04′ 28″
A Ráth György Múzeum weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ráth György Múzeum témájú médiaállományokat.

Ráth György Múzeum a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum egyik fiókintézménye Budapest VI. kerületében, mely a kelet-ázsiai, illetve indiai művészetekkel, illetve az azokat gyűjtő, kutató magyar tudósok, műkedvelők életének bemutatásával foglalkozik.

Épülete[szerkesztés]

Egy 1880-ban épült eklektikus villában nyert elhelyezést Budapest VI. kerületében, a Terézvárosban, a Városligeti fasor 12-es számú épületében.

Története[szerkesztés]

Ráth György halálának évében, 1905-ben özvegye az államra hagyományozta férje értékes művészeti gyűjteményét. A gyűjtemény örököse az Iparművészeti Múzeum lett, ahol már 1907-ben elhatározták, hogy külön épületben helyezik el azt. Ráth György hagyatéka tartalmazott XVII. századi németalföldi és itáliai festményeket, értékes könyveket, a magyar ötvösművészet remekeit és régi ékszereket. Az örökösök nem voltak kellő tisztelettel a hagyaték iránt, a múzeum fenntartásának költségei miatt többször is árvereztek el belőle. 1949 után a korábban együtt kezelt kollekciót műfajok szerint szétosztották a budapesti múzeumok között.

Szervezete[szerkesztés]

A hagyatékból mindössze a kínai művészeti gyűjtemény maradt az Iparművészeti Múzeumnál, amelyet a múzeum kezdetben Kína Múzeum, majd 1953-tól újra Ráth György Múzeum néven működtetett. Kezdetektől a Ráth György Múzeum az Iparművészeti Múzeum filiáléja volt, 1955 óta múzeumi kiállítóhelyként üzemelt. Rendszeresen a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteményeiből rendeznek itt kiállításokat.

2014. március elsejétől a Ráth György Múzeum a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumnal együtt a Szépművészeti Múzeum tagintézménye lett.[1]

A múzeum állandó kiállításai[szerkesztés]

Állandó kiállítás keretében itt azon gyűjtőknek állítanak emléket, akik a keleti országok muzeális gyűjteményét munkásságukkal gyarapították, így kapott helyet itt a Ráth György Emlékszoba, majd más keleti gyűjtők emlékszobái következnek: Csapek Károly, Hopp Ferenc, Schwaiger Imre. Kína, India, Japán művészetének törzsanyagát is egy-egy állandó kiállítás keretében mutatják be.[2]

Források[szerkesztés]

  1. Fidelio/MTI: A Szépművészetihez kerül a Hopp Ferenc Gyűjtemény. fidelio.hu. Fidelio. (Hozzáférés: 2014. augusztus 27.)
  2. Somorjai i.m. 414. o.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]