Ugrás a tartalomhoz

Rási

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rási
Életrajzi adatok
Született1040. február 22.
Troyes
Elhunyt1105. július 28. (65 évesen)
Troyes
SírhelyTroyes
Ismeretes mint
Nemzetiségzsidó
SzüleiYitzchak
Gyermekek
  • Yocheved
  • Miriam
Pályafutása
Szakterületegzegézis
Jelentős munkáiKommentárok
Döntvények

Hatással volta teljes középkori héber teológiai irodalomra
A Wikimédia Commons tartalmaz Rási témájú médiaállományokat.

Salamon ben Jicchák (héberül: רבי שלמה יצחקי), rövidített nevén RáSI [Rabbi Slomo Itzhaki, héberül: רש"י] (Troyes, 1040. február 22.Troyes, 1105. július 28.) középkori franciaországi Biblia- és Talmudtudós.

Élete és művei[szerkesztés]

A korszakban virágzó wormsi és mainzi talmudiskolákban tanult, ahol alaposan megismerkedett az óhéber és a rabbinikus irodalommal. A Talmudhoz és a Héber Biblia legtöbb könyveihez írt kommentárokat, amelyet szabatosságuk, egyszerűségük, józan felfogásuk és világos nyelvezetük emelte a kortárs alkotások közül. Mózes öt könyvéhez írt magyarázatához később ugyancsak magyarázatok készültek. A Talmud-kommentárja körül ugyancsak nagy mennyiségű irodalom keletkezett, és hatalmas lendületet adott a talmud-tudományoknak. Olyan nagy volt Rási hatása, hogy a Talmud tanulmányozása műve nélkül alig képzelhető, és a különféle Talmudkiadásokban a főszöveg körül általában Rási kommentárja foglal helyet.

Rásinak fennmaradtak döntvényei és néhány liturgiai költeménye. Életéhez sok monda fűződik (Wormsban évszázadok múlva is mutogatták imaszobáját és székét); az utókor a Pársándáta ('törvénymagyarázó') dísznévvel tisztelte meg.

Magyarul megjelent művei[szerkesztés]

  • Scheiber Sándor: A feliratoktól a felvilágosodásig – Kétezer év zsidó irodalma (Zsidó irodalomtörténeti olvasmányok), Múlt és Jövő Lap- és Könyvkiadó, Budapest, 1997, ISBN 963 85697 4 3, 212–215. o.
  • Szemelvények Rásinak a Tórához írt kommentárjából, I–XII. kötet, Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és a Chábád Lubavics Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesület, Budapest, 2007

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Wellesz Gyula: Rási élete és működése, Izraelita Magyar Irodalmi Társulat, Budapest, 1906

Egyéb külső hivatkozás[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]