Rákoskeresztúri izraelita temető

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rákoskeresztúri izraelita temető
Old jewish cemetery, Rákoskeresztúr 04.JPG
Közigazgatás
Ország Magyarország
Település
Városrész Budapest XVII. kerülete
Cím 1173 Budapest, Napkelet köz 1.
Típus izraelita temető
Vallás zsidó
Híres halottak Fuchs Ignác
Földrajzi adatok
Elhelyezkedése
Rákoskeresztúri izraelita temető (Budapest)
Rákoskeresztúri izraelita temető
Rákoskeresztúri izraelita temető
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 28′ 26″, k. h. 19° 15′ 16″Koordináták: é. sz. 47° 28′ 26″, k. h. 19° 15′ 16″
A Wikimédia Commons tartalmaz Rákoskeresztúri izraelita temető témájú médiaállományokat.

A Rákoskeresztúri izraelita temető az egykori nagyközség, Rákoskeresztúr zsidó lakossága által használt és karbantartott temető volt. A Kozma utcai izraelita temető megnyitásával léte gyakorlatilag fölöslegessé vált, sőt, szinte megnyitása óta a Kozma utcait szokták ezen a néven (is) emlegetni.

Története[szerkesztés]

Old jewish cemetery, Rákoskeresztúr 02.JPG

A temető alapításának idejéről nincs adat; az ott még fellelhető sírkövek szerint többségüket a 20. század eleje körül földelték el. Vélhetően a Kozma utcai temető megnyitása után több sírt is átszállíttathattak oda, vagy sohasem használták ki a teljes méretét, mivel az elkerített terület nagyrészt üres.

A temető egy saroktelken áll a csak gyalogosan járható Napkelet köz és a forgalmas, a XVII. kerület egyik ütőerének számító Ferihegyi út sarkán, ahonnan jól látható.

Méretét tekintve meglehetősen kicsi, nagyjából két-három házhelynyi. A területet ugyan kerítéssel vonták körbe és a gazt is rendszeresen irtják, a hely ennek ellenére rendkívül elhanyagolt, mivel állagmegóvásra, felújításra láthatóan nem került sor és a síremlékeket sem gondozzák. A meglévő sírok többsége mára alaposan megkopott, azonban majdnem mindegyikük áll még, igaz az idő által jobban vagy kevésbé, de láthatóan megrongált állapotban.

A sírkertet Fuchs Ignác rákoskeresztúri földbirtokos, vállalkozó családi sírboltja uralja. Fuchs a helyi Podmaniczky-Vigyázó családtól vásárolt meg számos telket a környéken, melyeken aztán saját vállalkozásában kinőtt Rákoshegy (felesége után Zsuzsánna-telep néven), illetve ilyen célra adta el a mai Rákoskert és Rákosliget területét is, ahol szintén önálló település(rész)ek születtek.

Legkésőbb a második világháborúig lehetett használatban.

Források[szerkesztés]