Rákóczi utca (Győr)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Magyar ispita temploma a Rákóczi utcában

A Rákóczi utca Győr belvárosában húzódik, a belváros keleti szegélyétől a Széchenyi tér északkeleti sarkáig tart. Főként barokk és klasszicista házak szegélyezik.

Látnivalók[szerkesztés]

Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola (Rákóczi utca 57.)[szerkesztés]

Az iskola barokk egyemeletes épülete az utca keleti végén, a Széchenyi híd lábánál áll.

Rákóczi utcai vadgesztenyefa[szerkesztés]

A feltehetőleg nagyjából 200 éves vadgesztenyefa védett természeti érték, Győr polgárvárosi részének legidősebb fája. Győr XIX. századi térképein már mint nagy és geodéziai tájékozódásra használt nagyméretű faként szerepel.

Lakóház (Rákóczi utca 37.)[szerkesztés]

A nemes megjelenésű, egyemeletes lakóház szép klasszicista homlokzata ívesen kidomborodó ablakokkal, szegmensíves, kőkeretes kapuval. Lépcsőházát pálcatagos, lándzsa díszítésű 1831-ből származó vasrácsos ajtó zárja le. Az épület udvara függőfolyosós. A ház nyugati végén ízléses kőkeretes kapu látható. Az épület helyén állt a XIII. században épült ferences templom és rendház, itt tartották Hunyadi János vezetésével az 1455-ös rendi országgyűlést.

Lakóház (Rákóczi utca 33.)[szerkesztés]

A 19. század második feléből származó eklektikus a Rákóczi utca-Belváros köz szögletébe épült hangulatos elrendezésben.

Rákóczi utcai részlet

Lakóház (Rákóczi utca 25.)[szerkesztés]

A klasszicista lakóház érdekessége a kapualjából az emeletre vezető pálcatagos vasráccsal szegélyezett falépcső, és a rácsos ajtót díszítő empire váza, ami 1817-ben készült. Homlokzatán a pék-ábrázolás érdemel figyelmet.

Lakóház (Rákóczi utca 21.)[szerkesztés]

A zárterkélyes barokk lakóház keskeny homlokzata a XVII. századi házhely méretét őrzi. A ház érdekessége, hogy ez Győr legkeskenyebb telkén épült, egy szoba szélességű emeletes háza.

Lakóház (Rákóczi utca 13.)[szerkesztés]

Az egyemeletes lakóház kosáríves kapuja felett szép zárterkély látható.

Lakóház (Rákóczi utca 10.)[szerkesztés]

XVIII: századi épület, homlokzatán barokk zárterkéllyel. Copf kőkeretes kapuján léphetünk be a nagyméretű, széles dongaboltozatos kapualjba. Lépcsőházában klasszicista vasrácsos ajtó áll. A ház padlását gabonaraktárként használták a régi győri gabonakereskedelem idején.

Lakóház (Rákóczi utca 7.)[szerkesztés]

Az egyemeletes épület vörösmárvány kapukeretes copf kapuszárnyai figyelemre méltóak. A kapualjból vasrácsos korláttal ellátott lépcső visz fel az emeletre.

Magyar Ispita (Rákóczi utca 6.)[szerkesztés]

A Magyar Ispita

A legfontosabb győri várostörténeti emlékek közé tartozik az épület, mely a Váczy Péter Gyűjteménynek ad otthont. Az épület helyén a XVII. század elején még több ház állt, ezek egyikéből létesítette Széchényi György püspök az elaggott győri polgárok menhelyét. A mai épülettömb 1724-ben jött létre a szomszédos házak összekapcsolásával. Az épület középrizalitja emeleti magasságban a falsíkból kilépve gyámkövekre támaszkodó íveken nyugszik. Két ablak közti szoborfülkében Mária-szobor , az épület nyugati felén található fülkében pedig Szent Flórián szobra látható. A ház keleti felének földszintjén XVIII. századi befalazott kapubejárat kőkeretének részlete figyelhető meg, az épület bejárata ma a Nefelejcs köz felől van. Az ispita két pici, hangulatos belső udvarát toszkán oszlopos árkádsor veszi körül, ami a késő reneszánsz legszebb győri emléke. A nagyobbik udvart Borsos Miklós díszkútszobra díszíti.

Magyar Ispita temploma[szerkesztés]

A barokk templom egykor az ispitához tartozott. A szentély jobb oldalán álló tornyának sisakja gazdagon tagozott. A harmonikusan kialakított homlokzaton kőkeretes bejárat, felette íves párkánnyal díszített ablak látható. A homlokzaton két szoborfülkében barokk szobrok láthatók . A templom barokk főoltárát átalakították. A bal oldali, díszes szobrokkal díszített mellékoltár Szent Erzsébetet alamizsnaosztás közben ábrázolja, 1740-ből származik, Schaller Ferenc győri festő munkája. A kórust tartó toszkán oszlopok figyelemre méltók. A templom alatt kripta húzódik

Lakóház (Rákóczi utca 3.)[szerkesztés]

A Rákóczi utca 3. ház sarokerkélye

Az épület díszes sarokerkélye érdemel figyelmet.

Az épület után rövidesen kiérünk a Széchenyi térre. A Rákóczi utca 2. számú klasszicista lakóháza, illetve az 1. szám alatti barokk stílusú Régi Városháza homlokzatukkal a Széchenyi térre néznek már. (Lásd: Széchenyi tér (Győr) című cikket.)

További információk[szerkesztés]