Pávaszemes gyík

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pávaszemes gyík
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Pikkelyes hüllők (Squamata)
Alrend: Gyíkok (Sauria)
Család: Nyakörvösgyíkfélék (Lacertidae)
Nem: Timon
Faj: T. lepidus
Tudományos név
Timon lepidus
Daudin, 1802
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pávaszemes gyík témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pávaszemes gyík témájú médiaállományokat és Pávaszemes gyík témájú kategóriát.

A pávaszemes gyík (Timon lepidus vagy Lacerta lepida) a hüllők (Reptilia) osztályába, a pikkelyes hüllők (Squamata) rendjébe és a nyakörvösgyíkfélék (Lacertidae) családjába tartozó faj.

Elterjedése, előfordulása[szerkesztés]

Spanyolország, Portugália, Északnyugat-Olaszország és Dél-Franciaország területén honos. A természetes élőhelye száraz, bokrosok, szőlőskertek és olajfaligetek.

Alfajai[szerkesztés]

  • Timon lepidus lepidus
  • Timon lepidus ibericus
  • Timon lepidus nevadensis
  • Timon lepidus oteroi

Megjelenése[szerkesztés]

Erőteljes felépítésű gyík, a legnagyobb európai gyíkfaj. A nagyobb hímek 60–80 cm-esek is lehetnek. Színük változó, általában zöld, hátukat fekete hálózatos vagy kacskarigós minta díszíti. Testoldalán 3-4 sorban nagy, fekete keretes kék szemfoltok sorakoznak. Éles fogai vannak amivel súlyos sebet tud okozni. Éles hegyes karmaival is védekezik.

Életmódja[szerkesztés]

A pávaszemes gyík az ember elől igyekszik elmenekülni, de a kutyákkal, macskákkal bátran szembe fordul, beleharap az orrukba vagy a mellükbe, s ezzel megfutamítja őket. Ha ügyetlenül fogják meg az embert is megharapja. Étrendje nagyobb rovarok, főleg bogarak, kifosztja a madarak fészkét, és néha kisebb hüllőkkel, békákkal és kisemlősökkel táplálkozik. Gyümölcsöt és egyéb növényi anyagokkal is táplálkozik, főleg a száraz területeken. Rendszerint egy-egy odvas fa körül szaladgál, ha üldözik, eltűnik az üregben, de azonnal megfordul, és feje előbukkan az odú nyílásában. Ügyesen kúszik a fák ágain is. Ha oda üldözik, leveti magát a földre, és valamilyen lyukban keres menedéket.

Tartása[szerkesztés]

Nagyon hálás terráriumi állat, könnyen tartható és hosszú életű. Szinte bármilyen felkínált táplálékot elfogad, rovaroktól kezdve a gyümölcsökig. Az egészséges életritmus fenntartása érdekében teleltetést igényel. Terráriuma – méretéből adódóan – minél nagyobb legyen, egy búvóhely és egy napozóhely kialakításával.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]