Pyrococcus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pyrococcus
Rendszertani besorolás
Domén: Archaea
Ország: Euryarchaeota
Törzs: Euryarchaeota
Osztály: Thermococci
Rend: Thermococcales
Család: Thermococcaceae
Nemzetség: Pyrococcus
Fiala and Stetter, 1986
Fajok
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pyrococcus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pyrococcus témájú kategóriát.

A Pyrococcus a Thermococcaceae családba tartozó Archaea nem. Az archeák – ősbaktériumok – egysejtű, sejtmag nélküli prokarióta szervezetek.[1]

Leírása[szerkesztés]

Más termoautotróf archeákhoz hasonlóan például Archaeoglobus, és Methanococcus termofil és anaerob. De különbözik is tőlük mivel a növekedéséhez az optimális hőmérséklet közel 100 °C, és a tenger mélyebb részein él. Tanulmányozásuk betekintést nyújt a szélsőséges környezeti feltételekhez történő alkalmazkodás mechanizmusaiba például magas hőmérséklet és magas nyomás.

Genom szerkezete[szerkesztés]

Három fajának genomját szekvenálták, a legnagyobb a P. abyssié 1.9Mb, a P. horikoshiié 1.8Mb, a legkisebb a P. horikoshiié 1.7Mb. A genomjuk számos különböző metabolikus enzimet kódol, amik tudnak transzportálni és metabolizálni sokféle szerves anyagot. Variáció kimutatható a fajok között.

Sejtszerkezete és anyagcseréje[szerkesztés]

A sejtjei körülbelül 0,8-2 μm, és némileg szabálytalan gömb alakúak. Az ostorai polárosan vannak csoportosítva és S-réteggel vannak borítva körülzárva egy periplazmikus helyen a citoplazmatikus membrán körül. Fajai anaerobak, de anyagcseréjük némileg eltér egymástól. A P. furiosus és a P. abyssi képes növekedni keményítővel, maltózzal, és piruváttal. De a P. horikoshii nem tud. Az elemi kén nem szükséges a növekedéséhez, de fokozza azt.

Ökológia[szerkesztés]

Extrém magas hőmérsékletű környezetben él, például a tenger alatti forró kürtőknél. Optimális növekedési körülményei: pH szint körülbelül 7, sókoncentráció körülbelül 2,5%, hőmérséklet körülbelül 98 °C. Könnyű belátni hogy miért anaerob, mivel ezen a forrásban lévő hőmérsékleten az oxigén nehezen elérhető. Például a P. abyssit megtalálták tenger alatti forró kürtőknél, ahol nincs napfény és a nyomás körülbelül 200 atm, továbbá a hőmérséklet extrém magas.

Források[szerkesztés]

  1. See the NCBI webpage on Pyrococcus. Data extracted from the NCBI taxonomy resources. National Center for Biotechnology Information. (Hozzáférés: 2015. június 19.)

További információk[szerkesztés]

Tudományos folyóiratok[szerkesztés]

Tudományos adatbázisok[szerkesztés]