Pusztai varánusz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Pusztai varánusz
Varanus griseus.JPG
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Pikkelyes hüllők (Squamata)
Alrend: Gyíkok (Sauria)
Család: Varánuszfélék (Varanidae)
Nem: Varanus
Faj: V. griseus
Tudományos név
Varanus griseus
(Daudin, 1803)
Szinonimák
  • Szürke varánusz
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pusztai varánusz témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pusztai varánusz témájú médiaállományokat és Pusztai varánusz témájú kategóriát.

A pusztai varánusz (Varanus griseus) a pikkelyes hüllők rendjének (Squamata) gyíkok alrendjébe (Sauria) tartozó varánuszfélék családjának (Varanidae) egyik faja.

Régóta ismert faj, már Hérodotosznál olvashatunk róla.

Előfordulása[szerkesztés]

Észak-Afrika és Délnyugat-Ázsia füves-homokos félsivatagaiban él; Arábiában a kősivatagokat szereti.

A következő országokban találhatjuk meg: Jordánia, Törökország, Marokkó, Algéria, Tunézia, Líbia, Egyiptom, Izrael, Szíria, Libanon, Irak, Szaúd-Arábia, Omán, Jemen, Egyesült Arab Emírségek, Kuvait, Türkmenisztán, Kazahsztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán, Kirgizisztán, Nyugat-Szahara, Mauritánia, Mali, Niger, Csád, Szudán, Afganisztán, Irán, Pakisztán és India.

Megjelenése[szerkesztés]

Farka hengeres, felső él nélkül. Hasíték formájú orrnyílásai rézsút állnak; metszőfogai aprók, de szélesek. Felül szürkéssárga alapon barna keresztsávok tarkítják; hasalja egyszínű homoksárga. Körülbelül 130 cm-re nő meg. Garatja szerfölött tágulékony, ezért a nyakánál kétszer vastagabb falatokat is le tudja nyelni. A hím a nősténytől látszatra nem különbözik.

Életmódja[szerkesztés]

Főleg apró állatokkal – rovarokkal, kisebb rágcsálókkal ezenfelül pedig kisebb gyíkokkal, sőt kígyókkal is – táplálkozik, de megeszi a madarak tojásait, sőt, a kannibalizmus sem idegen tőle: az öreg varánuszok gyakran felfalják a fiatalokat.

Többnyire valamely bokor vagy nagyobb kő tövébe ás lyukat magának, de csak a nap legforróbb óráiban húzódik be oda, mivel szerfölött melegkedvelő, csak + 30°C körül érzi igazán jól magát. +10 °C-on csaknem merev; +15 °C-on még nagyon lomhán mozog.

Szaporodása[szerkesztés]

Júniusban párosodik, és júliusban a reggeli órákban, 10–15 perces időközökben rakja le és rejti a homokba 10–20 kicsiny, hosszúkás tojását. A fészekaljat a nőstény őrzi. Az ifjú varánuszok életük negyedik–ötödik életévében válnak ivaréretté, ekkor úgy 50–60, ritkán 80 cm-esek.

Külső hivatkozások[szerkesztés]