Puli (autótípus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Puli (autó) szócikkből átirányítva)
A Puli Pinguin

A Puli egy magyar autótípus (kétszemélyes városi törpeautó) volt, amelyet 1986-tól a hódmezővásárhelyi HÓDGÉP gyártott.[1] Tervezője Szolár Tibor.[2]

Története[szerkesztés]

  • A francia piacra szánták, mert Franciaországban az ilyen kis teljesítményű járműveknek a vezetéséhez nem kellett B kategóriás gépjárművezetői engedély. 1986-ban francia megrendelésre három prototípus példány készült el a Puli nevű városi kisautóból. Az 1990-es években gyártottak egy elektromos modellt is Puli Pinguin néven, amelyben Pinguin márkájú akkumulátorok voltak.
  • A kisebb exportsikerek ellenére a hazai forgalmazás nem lett sikeres, a kis gyártott darabszám (napi kettő) és a magas ár miatt.

Jellemzői[szerkesztés]

A kétüléses műanyag karosszériás autót 4 kW (5,5 DIN-LE) teljesítményű, japán gyártmányú dízelmotor hajtja, végsebessége kb. 45 km/h .
Számos mechanikai alkatrésze korabeli Skoda-, Lada- vagy Polski-Fiat alkatrésznek felelt meg, amelyek utánpótlási lehetősége Magyarországon akkoriban egyszerűbbnek látszott. A városi kisautó jellegnek megfelelően, felépítésében alkalmaztak olyan műszaki megoldásokat, amelyek lehetővé tették a kisméretű (hossza: 2,46 m, szélessége: 1,40 m, magassága: 1,42 m), kis tömegű (saját tömeg: 350 kg) jármű elkészítését. Manőverezési képessége igen jó volt; fordulási körátmérője 6,8 m.
A karosszéria acéllemezzel kombinált, üvegszál erősítésű poliészterből készült, háromajtós kivitelben, a tetőrészbe beépített naptetővel. Az erőátvitelt fokozatmentes automatikus tengelykapcsolóval oldották meg. A jármű hasznos terhelhetősége 200 kg volt ; csomag- vagy áruszállításra az ülések mögötti 300 l terjedelmű csomagtér nyújtott lehetőséget.
A HÓDGÉP a két személy közlekedésén túlmenően bevásárlásra és közületi szolgáltatások (posta, villamos művek, gázművek) járművének szánta a Pulit.

Források, jegyzetek[szerkesztés]

  1. a webcarstory.com szerint 1985 és 1991 között
  2. Valószínűleg helyesen Szollár

További információk[szerkesztés]