Puli (autótípus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Puli (autó) szócikkből átirányítva)
Puli
Puli Pinguin
Puli Pinguin
Gyártási adatok
Gyártó HÓDGÉP, Hódmezővásárhely
Tervező Szolár Tibor
A(z) dízel modell műszaki adatai
Hossz 2 460 mm
Szélesség 1 400 mm
Magasság 1 420 mm
Tömeg 350 kg
Teljesítmény
Teljesítmény 4 kW
Max. sebesség kb. 45 km/h
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Puli témájú médiaállományokat.

A Puli egy magyar autótípus (kétszemélyes városi törpeautó) volt, amelyet 1986-tól a hódmezővásárhelyi HÓDGÉP gyártott.[1] Tervezője Szolár Tibor.[2]

Története[szerkesztés]

A francia piacra szánták, mert Franciaországban az ilyen kis teljesítményű járműveknek a vezetéséhez az 1980-as években nem kellett B kategóriás gépjárművezetői engedély. 1986-ban francia megrendelésre három prototípus példány készült el a Puli nevű városi kisautóból. Az 1990-es években gyártottak egy elektromos modellt is Puli Pinguin néven, amelyben Pinguin márkájú akkumulátorok voltak.

A kisebb (Összesen pár száz darab[3]) külföldi siker ellenére a hazai forgalmazás nem lett sikeres, a kis gyártott darabszám (napi kettő) és az ezzel nyilvánvalóan összefüggő magas ár miatt.

Jellemzői[szerkesztés]

A kétüléses műanyag karosszériás autót 4 kW (5,5 DIN-LE) teljesítményű, japán gyártmányú dízelmotor hajtotta, végsebessége kb. 45 km/h.

Számos mechanikai alkatrésze korabeli Škoda-, Lada- vagy Polski Fiat-alkatrésznek felelt meg, amelyek utánpótlási lehetősége Magyarországon akkoriban egyszerűbbnek látszott. A városi kisautó jellegnek megfelelően, felépítésében alkalmaztak olyan műszaki megoldásokat, amik lehetővé tették a kisméretű (hossza 2,46 m, szélessége 1,40 m, magassága 1,42 m), kis tömegű (saját tömeg: 350 kg) jármű elkészítését. Manőverezési képessége igen jó volt: fordulási körátmérője 6,8 m.

A karosszéria acéllemezzel kombinált, üvegszálerősítésű poliészterből készült, háromajtós kivitelben, a tetőrészbe beépített napfénytetővel. Az erőátvitelt fokozatmentes automatikus tengelykapcsolóval oldották meg. A jármű hasznos terhelhetősége 200 kg volt. Csomag- vagy áruszállításra az ülések mögötti, 300 literes csomagtér nyújtott lehetőséget.

A HÓDGÉP a két személy közlekedésén túlmenően bevásárlásra és közüzemi szolgáltatások (posta, villamos művek, gázművek) járművének szánta a Pulit.

Források, jegyzetek[szerkesztés]

  1. a webcarstory.com szerint 1985 és 1991 között
  2. Valószínűleg helyesen Szollár
  3. magyarjarmu.hu/

További információk[szerkesztés]