Puente de la Unidad

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Puente de la Unidad
Elhelyezkedése Mexikó, Új-León állam, Monterrey és San Pedro Garza García között
Áthidalt akadálySanta Catarina folyó
Szerkezettípusferdekábeles híd
Funkcióközúti híd
Anyagbeton
Legnagyobb támaszköz187 m
Teljes hosszúsága304 m
Szélesség24–33 m
Magasság150 m
Sávok száma2×2
Elhelyezkedése
Puente de la Unidad (Új-León)
Puente de la Unidad
Puente de la Unidad
Pozíció Új-León térképén
é. sz. 25° 40′ 09″, ny. h. 100° 22′ 49″Koordináták: é. sz. 25° 40′ 09″, ny. h. 100° 22′ 49″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Puente de la Unidad témájú médiaállományokat.

A Puente de la Unidad (spanyol nevének jelentése: az egység hídja) egy ferdekábeles híd a mexikói Monterrey és San Pedro Garza García között.

Története[szerkesztés]

Tervezését 2001 októberében kezdték el, építése 2003 szeptemberében fejeződött be. A munkálatokban 20 mérnök vett részt, és átlagosan 300 munkás dolgozott. Az építés során komolyabb baleset nem történt. 2004-ben az építmény elnyerte a Mérnöki Vállalkozások Amerikai Tanácsának (ACEC) kiválósági nagydíját mérnöki tervezés kategóriában, valamint az Instituto de Postensado díját a hidak kategóriájában.[1][2]

Leírás[szerkesztés]

Az egyetlen, a vízszintessel 60°-os szöget bezáró, 150 méter magas, betonból épült kábeltartó pilonnal rendelkező, emiatt aszimmetrikus híd a monterreyi agglomeráció belsejében található, Monterrey déli és San Pedro Garza García északi részét közi össze a Santa Catarina folyó fölött átívelve. Hossza 304 méter, szélessége 24 és 33 méter között változik. Kétszer két közúti sávja mellett egy gyalogosforgalom számára megnyitott járdával is rendelkezik, a pilon mellett pedig fel- és lehajtósávok teszik szélesebbé. A pilont hárfaszerű elrendezésben 13–13 darab, egymástól körülbelül 8 méter távolságra levő kábel köti össze a hídtesttel. A kábeleket galvanizált acélból készült szálakból fonták, a korrózióvédelem érdekében pedig műanyaggal is bevonták. A hídpályát acélból készült keresztgerendák és betonból készült hosszanti gerendák tartják. A pilonba be is lehet menni: a 4. és 6. szintje között egy „Nap” nevű, kerek nyílással rendelkező kilátó található, a tetején pedig egy hasonló, de kisebb másik.[1][2]

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. a b Puente de la Unidad (spanyol nyelven). IBT Engineers. [2018. szeptember 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 26.)
  2. a b Mayra R. Álvarez: Nuevo perfil para Monterrey – Puente de la Unidad (spanyol nyelven). IMCYC. (Hozzáférés: 2018. szeptember 26.)