Prunyi Ilona

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Prunyi Ilona
Prunyi Ilona (2012)
Prunyi Ilona (2012)
Életrajzi adatok
Született 1941. május 1. (82 éves)
Debrecen
Iskolái Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (1958–1963)
Pályafutás
Hangszer zongora
Díjak
Tevékenység zenész,
tanár
A Wikimédia Commons tartalmaz Prunyi Ilona témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Prunyi Ilona (Debrecen, 1941. május 1. –) Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, tanár, érdemes művész.

Élete, munkássága[szerkesztés]

Felsőfokú zenei tanulmányait 1958 és 1963 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora szakán végezte Gát József és Mihály András vezetésével. Diplomája megszerzése után, 1963-tól a főiskola tanársegédje, később egyetemi docense lett.

Még növendékként részt vett az 1961-es nemzetközi Liszt–Bartók zongoraversenyen, ahol dicsérő oklevelet kapott. Ösztöndíjasként többször vett részt Yvonne Lefebure párizsi zongorakurzusain. Oktató tevékenysége mellett folyamatosan koncertezik, e minőségében Magyarországon kívül Európa számos országában (Nagy-Britannia, Németország, Ausztria, Franciaország, Csehszlovákia, Románia), valamint Kanadában és Kínában is hangversenyezett. Nem csak szóló- és zenekari esteken lép fel, de kamarazenészként is, fellépései során kiváló zenekarokkal, karmesterekkel és zenei előadókkal zenél együtt.

Repertoárja felöleli a zongorairodalom standard alkotásainak sorát, és kortárs magyar szerzők műveit is szívesen játssza, bemutatja (Petrovics Emil, Sári József, Láng István, Bozay Attila, Hollós Máté). Petrovics Emil zongoraversenyt írt számára, amit 1999-ben mutatott be. Dohnányi zongoradarabjainak előadásával gyakorlatilag elindította a hazai Dohnányi-reneszánszt. Kutatja, előadja és lemezre játssza a 19. század ismeretlen zenei értékeit, Ábrányi, Beliczay, Bertha, Mosonyi, Goldmark, Volkmann és mások elfeledett darabjait. E felvételei közül sok világpremiernek számít. Ugyancsak sok világpremierként megjelenő CD jelent meg játékával a hongkongi HNH International Limited kiadóval való együttműködése révén. Emellett ötven körüli lemezfelvétele elsősorban a Marco Polo, a Naxos és a Hungaroton lemezkiadóknál jelentek meg.

1996-tól a zenei ismeretterjesztéssel is foglalkozik, a régi zenei szalonok emlékét felelevenítve, neves művésztársakkal együtt muzsikálva, kötetlen beszélgetések kíséretében mutatja be a magyar klasszikus zene értékeit.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]