Proxmox Virtual Environment

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Proxmox Virtual Environment
FejlesztőProxmox Server Solutions GmbH
Programozási nyelv
Stabil verzió8.1 (stabil verzió, 2023. november 23.)[1]
LicencGNU Affero General Public License, version 3.0
Weboldal

A Proxmox Virtual Environment (röviden: Proxmox VE, PVE vagy proxmox) egy szerver virtualizációra optimalizált nyilt forráskódú Debian alapú Linux disztribúció, módosított Ubuntu LTS kernellel[2]. A Proxmox VE tartalmaz egy webes konzolt és parancssori eszközöket, valamint REST API-t biztosít harmadik féltől származó eszközök számára. Kétféle virtualizációt támogat: konténeralapú LXC-vel (a 4.0-s verziótól kezdve, a 3.4-es verzióig használt OpenVZ helyett, mely már nem támogatott), és teljes virtualizáció KVM-mel.

A Proxmox márkanév nem jelent semmit egyszerűen ez volt egy szabad domain név.

A Proxmox VE a GNU Affero General Public License 3. verzióját használja a forráskód licencelésére.[3]

A kezdetek[szerkesztés]

A Proxmox fejlesztését Dietmar és Martin Maurer kezdte el, amikor felismerték, hogy az OpenVZ és a KVM nem rendelkezik mentési rendszerrel és praktikus grafikus felhasználói felülettel. Az első nyilvános kiadásra 2008 áprilisában került sor. Támogatta a konténer és a teljes virtualizációt, és a többi kereskedelmi ajánlathoz hasonló webalapú felhasználói felülettel kezelték.

Szolgáltatások[szerkesztés]

Virtualizáció, web és parancssoros interfésszel, a tárolás (storage), hálózati beállítások széles választékával. Lehetővé teszi az alkalmi és ütemezett mentési és karbantartási munkák elvégzését. Legalább három host esetén támogatja a HA (nagy megbízhatóságú) cluster építését. A vállalat opcionális előfizetéses ügyféltámogatást is kínál[4]. Az előfizetéssel a felhasználók hozzáférhetnek egy vállalati tárolóhoz is, stabil, letesztelt verziókkal.[5]

Storage (tárolási) modell[szerkesztés]

Helyi tárolás LVM, directory, ZFS és hálózati iSCSI, Fibre Channel, NFS, GlusterFS, CEPH.

High-availability (nagy megbízhatóságú) cluster[szerkesztés]

A Proxmox képes több, akár eltérő architektúrájú számítógépek között nagy megbízhatóságú cluster kezelésére. A 2.0 verzió óta Corosync alapú kommunikációs rendszer biztosítja.

Live Migration[szerkesztés]

Az egyes virtuális gépek egyenként állíthatóak be HA vagy nem HA üzemmódra. Ha egy node meghibásodik akkor a HA üzemmódú guestek automatikusan újraindulnak egy másik node-n. A virtuális gépek a live migration szolgáltatás segítségével használat közben költöztethetőek a node-k között.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Proxmox Virtual Environment 8.1 with Software-Defined Network and Secure Boot, 2023. november 23. (Hozzáférés: 2023. november 23.)
  2. Proxmox VE Kernel - Proxmox VE. pve.proxmox.com. (Hozzáférés: 2023. április 9.)
  3. Open Source - Proxmox VE. pve.proxmox.com. (Hozzáférés: 2023. április 9.)
  4. Support & Services - Proxmox VE (brit angol nyelven). www.proxmox.com. (Hozzáférés: 2023. április 9.)
  5. Package Repositories - Proxmox VE. pve.proxmox.com. (Hozzáférés: 2023. április 9.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]