Proxmox Virtual Environment

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Proxmox Virtual Environment
Интерфейс Proxmox VE.png
Licenc GNU Affero General Public License, version 3.0
Weboldal

A Proxmox Virtual Environment (röviden: Proxmox VE, PVE vagy proxmox) egy szerver virtualizációra optimalizált nyilt forráskódú Debian alapú Linux disztribúció. Lehetővé teszi a virtuális gépek és konténerek egyszerű telepítését és kezelését web konzol és command line felülettel. A programcsomag két LXC és OpenVZ konténerek, valamint a KVM alapú virtualizáció kezelését támogatja.

A Proxmox márkanév nem jelent semmit egyszerűen ez volt egy szabad domain név.

A kezdetek[szerkesztés]

A Proxmox fejlesztését Dietmar és Martin Maurer kezdte el, amikor felismerték, hogy az OpenVZ és a KVM nem rendelkezik mentési rendszerrel és praktikus grafikus felhasználói felülettel. Az első kiadás 2018 áprilisában jelent meg.

Szolgáltatások[szerkesztés]

Virtualizáció, web és parancssoros interfésszel, a tárolás (storage), hálózati beállítások széles választékával. Lehetővé teszi az alkalmi és ütemezett mentési és karbantartási munkák elvégzését. Legalább három host esetén támogatja a HA (nagy megbízhatóságú) cluster építését.

Storage (tárolási) modell[szerkesztés]

Helyi tárolás LVM, directory, ZFS és hálózati iSCSI, Fibre Channel, NFS, GlusterFS, CEPH.

High-availability (nagy megbízhatóságú) cluster[szerkesztés]

A Proxmox képes több, akár eltérő architektúrájú számítógépek között nagy megbízhatóságú cluster kezelésére. A 2.0 verzió óta Corosync alapú kommunikációs rendszer biztosítja.

Live Migration[szerkesztés]

Az egyes virtuális gépek egyenként állíthatóak be HA vagy nem HA üzemmódra. Ha egy node meghibásodik akkor a HA üzemmódú guestek automatikusan újraindulnak egy másik node-n. A virtuális gépek a live migration szolgáltatás segítségével használat közben költöztethetőek a node-k között.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]