Ugrás a tartalomhoz

Provence-i Richilde

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Provence-i Richilde

UralkodóházBivinids
Született845
Elhunyt910 (64-65 évesen)[1]
nem ismert
ÉdesapjaGorzei Bivin
Testvére(i)
HázastársaII. (Kopasz) Károly római császár és nyugati frank király
Gyermekei
  • Rothilde
  • Drogo
  • Pippin
  • Charles
A Wikimédia Commons tartalmaz Provence-i Richilde témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Provence-i Richilde (845910. június 2.), II. (Kopasz) Károly frank király és császár második felesége, a frankok királynéja és császárnéja.

Élete[szerkesztés]

Richilde Gorzei Bivinnek, az Ardennek grófjának lánya és Boso alsó-burgund király nővére volt. Eredetileg csak ágyasa volt Kopasz Károly frank királynak, aki 870-ben, első felesége, Orléans-i Ermentrude halála után feleségül vette őt. Egy lányuk, Rothild (871921) érte meg a felnőttkort, aki Roger maine-i grófhoz ment feleségül.

Valahányszor Károly háborúba ment, Richilde vette át a birodalom irányítását, és férje 877-es halála után az állam fejévé kiáltotta ki magát.

Azt tervezte, hogy öccsét, Bosót ülteti a trónra, miután mostohafia, II. (Hebegő) Lajos nem sokkal apja után elhunyt, és gyermekei még túl fiatalok voltak az uralkodáshoz. Ám a birodalom főurai meggyanúsították, hogy vérfertőző kapcsolatot tart fenn öccsével, így megtagadták az engedelmességet. Ezután Richilde megszerezte öccsének a Provence királya címet.

Hebegő Lajost fiai követték a trónon, ám III. Lajos 882-es és II. Karlmann 884-es halála után Richilde megpróbálta megszerezni a hatalmat, habár a birodalom normann befolyás alatt volt és a főurak arra kényszerítették, hogy hagyja el Provence-ot, ahol azonban 910. június 2-án meghalt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. La Préhistoire des Capétiens, 308
Előd:
Pármai Engelberga
császárné (875877) Utód:
Richardis
Előd:
Orléans-i Ermentrude
királyné (870877) Utód:
Párizsi Adelaide