Protoss Konklávé

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Protoss Konklávé (Conclave) a StarCraft univerzum egyik fajának, a protossnak egykori központi kormányzó szervezete volt. Tagjai csak a Khala alapján megalakult Judikátor kaszt alkotta.

A Konklávé történelme[szerkesztés]

A Viszály Eonjaként (Aeon of Strife) ismert végeláthatatlan polgárháború a protossokat a teljes barbarizmussal együtt egyenesen a kihalás felé vezette, de egy bölcs társuk, Khas (A Misztikus) újra felfedezte fajának eredendő, de elnyomott telepatikus kötödéseket. Nézetei terjedése során felcsillant a remény, hogy véget érhet a több ezer éve tartó vérengzés és törzsi háborúk. Az eddigi domináns törzsek többsége -látva fiataljaik szemében a tűzet- belátta az erőszak értelmetlenségét és csatlakoztak a Misztikus köré gyűlt erőkhöz.

Khas a protoss társadalmat három nagy kaszttá formázta: A Judikátor; a Templomosok és a Khalai ágakra, így végérvényesen leszámolhat a törzsi széthúzással és elkülönülés maradványaitól valamint hogy egységet alkosson a meghasadt lelkeknek.

A judikátor kaszt kapta azt a megtisztelő címet, hogy kormányozza a fajt a Khala filozófia és világszemlélet alapján. E politikai ág legfőbb szervezete a Konklávé lett, amelynek tagjai Khas szent misszióinak nagy veteránjai és leghűségesebb követői. A Konklávé a Korh-shakal, avagy a "Nagy Fórum" alatt üléseztek a Judikátor Gyűlés (Judicator Assembly) vezetésével. A Konklávén belül az Ara törzs tagjai dominálnak, akik meghatározzák a judikátorok teendőit, a kaszt vezető pozícióit töltik be, illetve a Prétor Őrség (Praetor Guard) felállításával tovább növelik politikai erejüket.

A disszidens törzsek[szerkesztés]

A Konklávé több ezer éves békét hozott a protossoknak, de egy igen kényelmetlen titkot is kénytelen volt hosszú századokig cipelni, a disszidens törzsek jelentétét. Ezek a törzsek nem voltak harciasak, nem kívántak újra háborúzni, de semmilyen formában nem ismerték el a Khala tanításokat, mivel féltették saját egyéniségüket és nehezen megszerzett (de mostanra biztosan értéktelenné vált) pozícióikat. A Gyűlés úgy döntött, hogy a helyzet hamarosan kezelhetetlenné válhat, sőt újabb polgárháború rémét is elővetíthetett, így a Templomos kaszt végrehajtóját, Adunt bízták meg, hogy pusztítsa el őket. Adun azonban megtagadta a nyílt parancsot és inkább megtanította őket az elfeledett pszionikus erőikre azt remélve, hogy így áttérnek majd a fajt döntő többségét egyesítő új világnézetbe. Bár segítségével a titkolt törzsek tagjai már a templomosok erejét is megközelítették, mégse hagyták magukat a Khala irányába terelni, sőt súlyos zavargásokat robbantottak ki és Aiur felett újabb viharok törtek fel. A Konklávé ezután úgy döntött, hogy véglegesen száműzi ezeket a hitvány fajtársakat a szülőbolygóról. Elfogatta és egy ősrégi, de még működőképes xel'naga világhajóra tereltette a különc törzstagokat, majd a hajó kilövésével örökre száműzte őket. A hosszú évszázadok múlásával így alakult ki a sötét templomosokról szóló mesék és mitológiák azzal a céllal, hogy örök időkre megpecsételjék őket a szent tanítások megtagadása miatt.

Az Aranykor[szerkesztés]

A Konklávé -miután biztosította társadalmi hatalmát- a újra felfedezett Xel’naga ősfaj ismeretei és Khas szigorú intéseit követve átvették teremtőik felsőbbrendű küldetését és a Dae'Uhl; a "Nagy Intézőség" szerepében óvták a hosszú űrutazások alatt megismert kisebb fajok létét kerülve azok pszionikus és genetikai módosítását. Kutatásaik és felfedező misszióik elhozták a "Protoss Aranykor" békés századait. Ekkor fedezték fel a területeik környékén kolóniákat létrehozó terran fajt is. Bár a terran emberek óriási mértékben aknázták ki meghódított világok tucatjait és veszélyeztették azok érzékeny ökoszisztémáit, a szigorú rendelkezést követve nem léphettek közbe a protossok, csak távolról nézhették az eszetlenek dúlását. Az évszázados különélésnek végül egy új, és igen veszélyes idegen megjelenése vetett véget...

A Zerg Raj megjelenése[szerkesztés]

Tassadar végrehajtó expedíciós űrflottájával egy tucat apró, biológiai mély-űrszondát fogott be nem messze a Korpulu szektor terranok által legsűrűbben lakott világoktól. Az apró kis lények teljesen ismeretlen voltak, de tanulmányozásaik során megdöbbentő felfedezést tettek; A szondák megtagadva minden hagyományos kísérleti módszert csak az ősi és szent khaydarin kristályok besugárzása során fedték fel küldetésüket, ami nem volt más, mint a Terran faj kipusztítása annak genetikájának kinyerése érdekében. A Gyűlés és a templomosok kénytelenek voltak megbirkózni azzal a gondolattal, hogy teremtőik egyik művével van dolguk, és akik inváziós hadjáratot indítottak az emberek ellen. A Konklávé Tassadart a terran világok felé parancsolta a magukat zergként megnevező idegenek megfigyelése céljából, ahol gyorsan felfedezte a fertőzés jeleit a Chau Sara világában. A Konklávé parancsára az expedíciós flotta csillaghajói feltöltötték planétaégető ágyúikat és tűzet nyitottak a bolygó felszínére. A támadás sikeresen megtisztította a súlyosan fertőzött területeket a zergektől, de megölte az ottmaradt terranok ezreit is. A Terran Konföderáció észlelte a protoss flotta ténykedését és sietve odaparancsolt több zászlónyi űr csatacirkálót és vadászgépet, hogy ellentámadást hajtsanak végre. Tassadar visszavonta erőit és a terran észlelési tartományok szélére vezette a flottát. Vita alakult ki a judikátor döntéshozók és a templomosok között, hogy tovább folytassák a terran világok felégetését vagy próbálják kimenteni őket az idegenek szorításából...

A Konklávé bukása[szerkesztés]

A zergekkel vívott csaták hamarosan fordulóponthoz érkeztek, miután a Char bolygón fészkelő Zerg Központi Tudat megismerte az Aiur pontos helyzetét, így több tucat zerg fészekalj indulhatott a kozmoszon keresztül egyenesen a protoss szülővilág felé. Tassadart távolléte alatt lefokozták, majd a fiatalon kinevezett új végrehajtó Artanis és judikátor feljebbvalója, Aldaris társaságában elfogták a bolygón, amiért szövetkezett Zeratul és sötét templomos bandájával. A Konklávé bíróság elé állította az egykori templomos vezetőt és bebörtönözte, de ez semmitérő formaság volt a Zerg Központi Tudat támadásához képest, amely milliós vérszomjas seregével betört szent bolygójukra. A Gyűlés nem volt képes megszervezni a védelmet, sőt még kitört egy rövid polgárháború is, amikor a Konklávé Szívét, a Kkor-shakalt megostromolták Artanis és Zeratul egyesített erői, hogy kiszabadítsák Tassadart a fogságból. A Prétor Őrség a leghűségesebb judikátorok vezetésével megalkotta az Aiuri Csatarendet (Vanguard of Aiur), de nem sikerült megállítani sem a sötét templomosok akcióit, sem pedig magát a Zerg Raj invázióját. A Konklávé több ezer éves hatalma megbukott és ezzel a Khalai által létrehozott társadalom is elveszett...

Források[szerkesztés]