Protoss

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A protoss pszionikus erőket felhasználó, humanoid földönkívüli faj a StarCraft univerzumában. Több tízezer éves múltra tekintenek vissza. Átlagéletkoruk jóval meghaladja az emberét, több száz, ritkábban akár ezer évesek is lehetnek.

Történelem[szerkesztés]

Egykor a Xel'nagák felkeresték az Aiur nevű dzsungelbolygót, ahol rátaláltak a protoss nevű fajra. Sokáig megfigyelték a fajt, majd úgy döntöttek, megérdemlik a fejlődést, és pszionikus erőkkel ruházták őket fel. A hüllőszerű faj törzsekbe tömörült, és később megkezdődtek a törzsháborúk. Az egyik törzs rátámadt az időközben megmutatkozó Xel'nagákra, akik erre elzárták magukat a fajtól. A protossok hosszú éveken keresztül háborúztak, mire a törzsek egyesültek, és egy igen kötött társadalmat hoztak létre, ahol a szabad gondolkodásnak helye nem volt. Mivel nincs szájuk, ezért gondolatokkal kommunikálnak és így hallják, hogy mit gondol a másik. A sötét templomosok nevű csoportnak ez nem tetszett, így őket száműzték. A protoss egy igen nagy genetikai tökéletességre törő faj. Testvérfajuk a zerg, melyet szintúgy a Xel'nagák tenyésztettek ki. Kerrigan, az új zerg Kaptár Tudata megtámadta a protossokat, hogy egybeolvaszthassa őket a saját fajával. Az akció nem sikerült a protossok fejlettsége miatt.

Technológia[szerkesztés]

Nagyon fejlettek, technológiájuk nagy része a „pszi”-erőkön alapul. Ezt a kimeríthetetlen energiaforrást a kozmoszból nyerik. A legalapvetőbb fegyvereik, például a pszi-kard előállítására is ezt használják. Ennek köszönhetően a protossok a legerősebb fegyverekkel és páncélzattal felszerelt lények az univerzumban.

Kultúra[szerkesztés]

A protossok emellett megrögzött istenhívők. A Xel'nagákat tekintik teremtőjüknek, s keresésükre a papjaik feltették életüket. Tisztelik őseik szellemét és azok hajdani tetteit. Mivel ezeket a háborús hősöket tisztelik, minden protoss ugyanarra a sorsra vágyik: háborúban, harcban szeretnének meghalni. Csak így érzik azt, hogy tettek is valamit népük fennmaradásáért.