Professional Darts Corporation

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Professional Darts Corporation
A szervezet logója
A szervezet logója

Korábbi neve(i)World Darts Council
Egyéb nevekPDC
Alapítva1992. január 16.
Típussportszervezet
Székhely Egyesült Királyság, Essex, Brentwood
Tagság211 ország
ElnökBarry Hearn
KulcsemberekMatthew Porter
(vezérigazgató)
Dolgozók száma30

A Professional Darts Corporation weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Professional Darts Corporation témájú médiaállományokat.

A Professional Darts Corporation (rövidítve PDC) egy professzionális dartsszervezet az Egyesült Királyságban. 1992-ben alakult, amikor pár játékos kilépett a British Darts Organisationből (BDO) és létrehozta ezt a szervezetet, amit eredetileg World Darts Council (WDC) néven alapítottak.

A PDC számos versenyt indított el. Köztük a legismertebb A PDC világbajnokság, ami magasabb színvonalat hoz, mint a BDO világbajnokság. Ezenkívül még az ismertebb versenyek közé tartozik a UK Open, a Premier League Darts, a World Matchplay, a World Grand Prix és a Grand Slam of Darts.

Megalakulás[szerkesztés]

Az 1980-as években a darts hanyatlásnak indult. Kevés volt a tévés közvetítés és a szponzorok sorra tűntek el a dartsból.[1] Ez a játékosok megélhetését fenyegette, hiszen nagyon sokan már csak a dartsból éltek.[2] Ezért 16 játékos: Phil Taylor, Dennis Priestley, Rod Harrington, John Lowe, Alan Warriner, Eric Bristow, Jocky Wilson, Bob Anderson, Peter Evison, Jamie Harvey, Ritchie Gardner, Cliff Lazarenko, Kevin Spiolek, Keith Deller, Mike Gregory, és Chris Johns, úgy döntött, hogy egy új szervezetet hoz létre,World Darts Council (WDC) néven.

Az első versenyek[szerkesztés]

A szervezet első versenye az 1993-ban életre hívott, és ugyanazon év február 7-én lezajló Dutch Open, amit végül Alan Warriner nyert meg, a döntőben Jocky Wilsont legyőzve 3-0-ra. Ezen kívül márciusban rendeztek egy UK Matchplayt, amit Dennis Priestley nyert, majd áprilisban Bob Anderson diadalával zárult a Samson Darts Classic versenye. Májusban ismét Warriner győzött, ezúttal a Finn Openen, míg a világbajnokság előtti utolsó versenyen, a novemberben megrendezett Lada UK Mastersen Mike Gregory érte el a végső győzelmet.[3] Az első WDC világbajnokságon 24 versenyző vett részt. A versenyt az angol Dennis Priestley nyerte. A döntőben 6-1 győzte le a honfitársát, Phil Taylort.

Jelenlegi versenyek[szerkesztés]

A PDC televíziós közvetítései: PDC világbajnokság, Premier League, World Grand Prix, Grand Slam of Darts, World Matchplay, UK Open. Angliában a versenyek nagy részét a Sky Sports közvetíti. Magyarországon a Sport Tv közvetíti a darts eseményeket.

Világbajnokság[szerkesztés]

A PDC világbajnokságot 1994 óta rendezik meg. 2008 óta tartják a vb-t a mai helyszínén, a londoni Alexandra Palace-ben. A világbajnokságok egyeduralkodója Phil Taylor, aki eddig 16-szor nyerte meg a tornát. 1994 és 2007 között mindig bejutott a világbajnoki döntőbe, ahol ez idő alatt csak háromszor nem sikerült nyernie. Rajta kívül még Micheal van Gerwen (2014, 2017, 2019), John Part (2003, 2008), Adrian Lewis (2011, 2012), Gary Anderson (2015, 2016), Dennis Priestley (1994), Raymond van Barneveld (2007), Rob Cross (2018), Peter Wright (2020, 2022), Gerwyn Price (2021) és Michael Smith (2023) nyert világbajnokságot.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://www.darts1.de/pdc.php
  2. Archivált másolat. [2012. október 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. augusztus 1.)
  3. https://www.pdc.tv/about-pdc/pdc-history

További információk[szerkesztés]