Princz Oszkár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Princz Oszkár
Született 1947. május 17.
nem ismert
Elhunyt 2004. április 10. (56 évesen)[1]
Állampolgársága magyar
Házastársa Heé Veronika[2][3]
Foglalkozása
Tisztsége az Eszperantó Világszövetség bizottságának tagja
Halál okaszívinfarktus
SablonWikidataSegítség

Princz Oszkár (1947. május 17.2004. április 10.) eszperantista, a magyarországi eszperantó-mozgalom képviselője. Vas megyéből származott. Miután fiatalon megismerkedett a semleges nemzetközi nyelv eszméjével, annak lelkes híve, és tragikusan korai, váratlan haláláig aktív terjesztője volt.

Életpályája[szerkesztés]

1982-től a Magyar Eszperantó Szövetség (MESZ) hivatásos munkatársaként működött, előbb oktatási előadó, szervezőtitkár, majd titkár lett. Utolsó éveiben főtitkárként volt a magyar eszperantó mozgalom motorja. A rendszerváltás után páratlan erőfeszítést fejtett ki a hazai eszperantó mozgalom életben tartására és fejlesztésére. Megpróbálta fellendíteni az eszperantó turizmust, és megalapította az Espertur utazási irodát. A diplomához kötelező nyelvvizsgák bevezetése után kezdeményezte és lebonyolította az eszperantó nyelv akkreditációját, és a Rigó utcai Idegennyelvi Továbbképző Központ keretében beindította az eszperantó állami nyelvvizsgák rendszerét. Nemzetközi stratégiai összejöveteleket és tudományos konferenciákat szervezett az eszperantó nyelv használhatóságának és élő nyelvvé válásának a bizonyítására.

Utolsó éveiben érdeklődése a civil mozgalmak és a nyelvi jogok általános kérdései felé fordult. Ennek a problematikának a vizsgálatára, valamint a kis nyelvek védelmére létrehozta a Nyelvek Egyenjogúságáért Társaságot (NyET), valamint eszmetársával, Gados Lászlóval megalapította az Európai Unió és a Nyelvi Kérdés c. folyóiratot.

Kiváló nyelvtanár volt, első tankönyve 1984-ben jelent meg, melynek két kiadásából az évek során 20 000 példány fogyott el. A nyelvtanulók és vizsgázók tanulásának megkönnyítésére további könyveket és segédleteket adott ki (Felkészülés az állami nyelvvizsgára, szótárak, kazetták, CD-k).

További információk[szerkesztés]

  1. Princz Oszkár. (Hozzáférés: 2023. április 27.)
  2. geni.com (több nyelv nyelven)
  3. geni.com (több nyelv nyelven)