Predjamai vár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Predjamai vár
Predjamski grad, grad Predjama
A predjamai vár és a mögötte magasodó sziklafal
A predjamai vár és a mögötte magasodó sziklafal
Ország Szlovénia
Mai település Municipality of Postojna

Rekonstrukciók évei 1570, 1990
Típusa barlangvár
Tulajdonos Aquileiai patriarkátus
Elhelyezkedése
Predjamai vár (Szlovénia)
Predjamai vár
Predjamai vár
Pozíció Szlovénia térképén
é. sz. 45° 55′ 48″, k. h. 14° 07′ 55″Koordináták: é. sz. 45° 55′ 48″, k. h. 14° 07′ 55″
Predjamai vár weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Predjamai vár témájú médiaállományokat.

A predjamai vár, más néven Predjama várkastély (szlovénül: Predjamski grad vagy grad Predjama, németül: Höhlenburg Lueg, olaszul: Castel Lueghi) reneszánsz kastély, amelyet egy barlang szájában építettek a mai Szlovénia délnyugati részén, Belső-Krajna történelmi régiójában. A 6 szintes építmény a világ legnagyobb barlangvára, emellett Szlovénia egyik leghíresebb látványossága. Az erődítmény Predjama falu mellett található, körülbelül 11 km-re Postojna városától és 9 km-re a szintén világhírű Postojna-barlangtól.[1]

Fekvése[szerkesztés]

Predmaja a fővárostól, Ljubljanától mindössze 45 kilométerre délnyugata fekszik. A várat egy nagy barlang szájában építették fel egy 123 méteres mészkő sziklafal sziklafal felénél. A sziklafal egy völgyet zár le, a Lokva-patak pedig itt bukik le a föld alá, ahol részt vesz a barlangrendszer kialakításában. A barlang (Luknja) rejtekhelyként szolgált, ahová csak egy sziklás gerincen keresztül lehet bejutni egy 60 méter mély szakadék peremén, valamint egy titkos átjárón keresztül, amely 38 méter után a hegycsúcsra vezetett.[2]

Története[szerkesztés]

Korai története[szerkesztés]

Habár a barlang már az őskorban is lakott volt, a várat feltehetően csak a 12. században építtették gótikus stílusban az Aquileiai patriarkátus püspökei. Az épületet 1274-ben említik először a hivatalos források, ekkor még német nyelven, Lueggként hivatkozva rá. A régi kastély lakószárnya a jelenlegi létesítmény helyén volt. Az erőd később a Habsburgok tulajdona lett, akik a Luegg-családnak adományozták hűbérbirtokként, névadó váruk is ez lett.

Erasmus rablólovag és a vár ostroma[szerkesztés]

A kastély leghíresebb ura Erasmus von Luegg (mai szlovén nevén Erazem). A III. Frigyes császár és Hunyadi Mátyás magyar király közötti konfliktusban Erasmus az utóbbi szolgálatába állt. Miután barátját, Andreas Baumkirchert kivégezték a császár parancsára, Erasmus felindulásból párbajra hívott ki és megölt egy császári rokont, és a halálbüntetés elől Predjama várába menekült.

A Habsburg-párti városok és kereskedők elleni sorozatos támadásai miatt a császár Erasmus ellen a trieszti kapitányt, Niklas von Rauber bárót küldte, aki a kiéheztetés stratégiáját választotta. Predjama ostroma egy évig tartott és sikertelen volt. Az ostromlottak kigúnyolták az ellenséges katonákat, húsvétkor pedig sült ökörhússal és friss cseresznyével kínálták őket, hogy elvegyék a kedvüket. Az ostromlók csodálkoztak ezen, mert nem tudták, hogy Luegg a vár mögötti titkos barlangrendszeren keresztül gondoskodott a folyamatos utánpótlásról.[3] Végül 1484-ben, egy áruló szolga segítségével, az ostromlóknak sikerült megölni Erasmus von Lueggot. A történet szerint amikor a rablólovag az árnyékszékre tartott, a szolga ezt egy gyertyafénnyel jelezte, ekkor az ostromlók a tűzerejüket a vékony falú építményre koncentrálták, a falait kőgolyókkal leomlasztották, a kövek rázuhantak Erasmusra és megölték őt, így a várostrom 1 év és 1 nap után véget ért.[4] A történet hitelessége azonban vitatható, sokak szerint ez csak egy legenda, amelyet a turisták számára mesélnek.[5][6]

A 16. századtól napjainkig[szerkesztés]

Az ostrom következtében az eredeti épületek nagyrészt megsemmisültek, ekkortól az Oberburg család kezébe került a vár. 1511-ben a második kastély, amelyet a Purgstall-család építtetett a 16. század elején, egy földrengés következtében elpusztult. 1567-ben II. Károly osztrák főherceg Philipp von Cobenzl bárónak adta bérbe a kastélyt, aki 20 éven keresztül bérelte tőle az épületeket. A jelenleg is látható kastély egy 1570-es reneszánsz stílusú átépítéssel jött létre, a függőleges sziklafal tövében egy újabb szárnyat húztak fel húzták fel azért, hogy a középkori épületrészek védelmét megerősítsék. Ezek után a várkastély kinézetén nem sokat változtattak, ma is ebben az állapotban tekinthető meg.

1810-ben a kastélyt gróf Michael Coronini von Cronberg örökölte meg, akitől pedig 1846-ban a Windisch-Grätz-család vásárolta meg. A család egészen a második világháború végéig birtokolta a kastélyt, amikor is az Olasz Királyságtól Jugoszláviához került, így a jugoszláv kommunisták elkobozták azt és az államosítás után múzeummá alakították át. A várkastély 1990-ben egy jelentősebb felújításon esett át. Miután Szlovénia függetlenné vált, a hősiesség és kitartás jelképének számító vár az ország egyik jelképe lett.[7]

Turizmus[szerkesztés]

A predjamai vár napjainkban Szlovénia leglátogatottabb vára, 2016-ban a helyszínre érkezők száma meghaladta a 200 000 főt.[8] A múzeum egész évben üzemel, nyaranta népszerű lovagi tornákat is tartanak a vár melletti mezőn. A vár alatti járatok az ország második leghosszabb látogatható barlangrendszerét alkotják, viszont a bennük telelő jelentős denevérpopuláció miatt csak májustól szeptemberig látogathatóak mintegy 700 méteres szakaszon, és a világítás sincs kiépítve bennük.[9][6] A helyszínt a sok lépcső miatt a kisgyerekeknek és a mozgáskorlátozottaknak nem ajánlják. A Postojna-barlanghoz való közelsége miatt kombinált belépőjeggyel is látogatható mindkét helyszín.[10] Az idegenvezetés mellett audioguide is igénybe vehető 15 nyelven, köztük magyarul.[11]

A kastélyban és a barlang egyes részein múzeum működik, amelyben korabeli fegyverek, háztartási cikkek, képek és eszközök másolatai vannak kiállítva. Több betörés után a titkos átjárót a 17. század elején befalazták, és csak a barlangkutatók nyitották meg később, ám ismét lezárták a második világháború után. Az átjáró 2000 óta ismét járható a szakemberek számára. Az Erasmus-barlang egy négyemeletes barlangrendszer harmadik emelete: az alsó emeleten a Lokva-patak halad át, a szakasz szifonokat tartalmaz, és csak a barlang felfedezői férhetnek hozzá speciális felszereléssel. A vezetett, zseblámpákkal ellátott barlangtúrán a kastély alatt a második szint járható be. A tágas barlangjárat, amelyet korábban lóistállónak használtak és elektromos fénnyel láttak el, egy jól kiépített szakaszhoz vezet. Az itteni fém lépcsőkön lehet feljutni a harmadik szintre, majd elhagyni barlangot a kastély felett.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. d.d, Postojnska jama: Predjamai vár. www.postojnska-jama.eu. (Hozzáférés: 2021. március 22.)
 2. Predjamski grad :: prostorski atlas. www.burger.si. (Hozzáférés: 2021. március 22.)
 3. Predjama Kastély, Szlovénia 2021 - Nyitvatartás, árak, történelem ... (magyar nyelven). Trekhunt Blog, 2020. november 28. (Hozzáférés: 2021. március 22.)
 4. Zrt, New Wave Media Group: Nemcsak Tito villája, a világ legnagyobb barlangi vára is a szomszédban áll. https://www.travelo.hu/. (Hozzáférés: 2021. március 22.)
 5. Árnyékszéken trónolt a szlovén Robin Hood, amikor a katapult lövedéke eltalálta (magyar nyelven). Múlt-kor történelmi magazin, 2018. július 5. (Hozzáférés: 2021. március 22.)
 6. a b Lovagvár egy szikla oldalában – Predjama (hu-HU nyelven). Kiránduló. (Hozzáférés: 2021. március 22.)
 7. Mindenütt jóóó: Erazem rablólovag vára és a hozzá tartozó barlangok - Predjama vára, Postojna, Szlovénia. Mindenütt jóóó. (Hozzáférés: 2021. március 22.)
 8. Predjama Castle welcomed as many as 200,000 visitors in 2016 (szlovén nyelven). RTVSLO.si. (Hozzáférés: 2021. március 23.)
 9. The Cave below Predjama Castle - Visit Postojna. www.visit-postojna.si. (Hozzáférés: 2021. március 22.)
 10. All You Need To Know To Visit The Predjama Castle in Slovenia (amerikai angol nyelven). TRAVELSLOVENIA.ORG – All You Need To Know To Visit Slovenia. (Hozzáférés: 2021. március 22.)
 11. Predjama Castle | Slovenia Attractions (angol nyelven). Lonely Planet. (Hozzáférés: 2021. március 22.)

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Höhlenburg Predjama című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.