Precious Wilson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Precious Wilson
Született 1957. október 18. (60 éves)
Spanish Town
Állampolgársága jamaicai
Foglalkozása énekes

Precious Wilson (Jamaica, Spanish Town, 1957. október 18. –) jamaicai énekesnő. Az Eruption együttes tagjaként vált ismertté az 1970-es évek második felében. 1979-ben az együttes menedzsere, Frank Farian támogatásával szólókarrierbe kezdett. Az 1980-as évek első felében azonban a diszkózene népszerűsége jelentősen visszaesett, és Precious Wilson iránt is csökkent az érdeklődés. Az évtized második felétől kezdve már csak elvétve jelent meg egy-egy kislemeze vagy maxija.

Karriertörténet[szerkesztés]

Az Eruption tagja[szerkesztés]

Precious Wilson családja 1964-ben Angliába költözött, aztán az Amerikai Egyesült Államokba, Connecticutba. Itt a fiatal lány a helyi templom kórusában gospeleket énekelt. Élvezte az éneklést, és többen azt tanácsolták neki, hogy foglalkozzon is ezzel, mert nagyon jó a hangja. A család az 1970-es évek elején visszatért Angliába. 1974-ben Wilson egy újonnan alakult együttes, a Silent Eruption tagja lett, ahol eleinte csak a háttérben énekelt. 1975-ben az együttes részt vett egy tehetségkutató versenyen, melyet meg is nyert. Az első díj egy lemezfelvételi lehetőség volt. A dal 1976-ban jelent meg Let Me Take You Back in Time címmel. A kislemez nem lett sikeres, ezért a vezető énekesnő, Leslie Jackson távozott az együttesből. A helyét Precious foglalta el. A csapat az NSZK-ba utazott fellépésekre, mivel ott igen népszerű volt a diszkózene, és szinte naponta tűntek fel az új sztárok. A Silent Eruption fellépett Frank Farian saarbrückeni diszkójában is. Farian pártfogoltja, a Boney M. akkoriban már rendkívül nagy népszerűségnek örvendett, és az élelmes menedzser úgy gondolta, érdemes lenne még egy hasonló együttest befuttatnia. Megegyezett a brit zenekarral, nevüket pedig Eruptionre rövidítette. Party Party címmel adta ki első kislemezüket, a nagy áttörést azonban az I Can’t Stand the Rain jelentette, amely Ann Peebles örökzöldjének feldolgozása. A felvétel még az Egyesült Államokban is felkerült a slágerlistára. Az Eruption későbbi dalai a tengerentúlon ugyan már nem sok vizet zavartak, Európában viszont népszerűek lettek, különösen a One Way Ticket, egy régi Neil Sedeka-szám feldolgozása. Addigra az Eruptionnek már két nagylemeze jelent meg, melyek lehetőséget adtak arra, hogy a zenészek bebizonyítsák sokoldalúságukat, az énekesnő pedig azt, hogy hangja nem csak a diszkózene követelményeinek felel meg. Az albumok eklektikussága miatt azonban az Eruption nem vált olyan körülrajongott popsztárrá, mint a Boney M. Farian viszont úgy érezte, Precious hangja annyira jó, hogy az énekesnő szólóban is megállná a helyét. A szólópálya első lépéseként Wilson vendégelőadóként működött közre a Boney M. 1979-es Oceans of Fantasy című nagylemezén. A Let It All Be Music című dalban csak vokálozott, ám a Hold On I’m Coming című felvételt lényegében egyedül énekelte. Ez lett az első szólóslágere, amelyet kislemezen is kiadtak, immár csak az ő nevével.

A szólóénekesnő[szerkesztés]

1980-ban jelent meg Precious első szólóalbuma, az On the Race Track, amely egész Európában népszerű lett. A We Are on the Race Track mellett az LP nagy slágere egy régi dal, a Cry to Me feldolgozása volt, melyet elsőként Solomon Burke énekelt 1962-ben, de feldolgozta a Rolling Stones is. A nagylemezen hallható egy másik örökzöld melódia, Roberta Flack Killing Me Softly című slágerének feldolgozása is. 1981 októberében Wilsonnak az I Need You című kislemeze jelent meg, amely Svájcban a slágerlista 6. helyéig jutott. Fél évvel később az I Don’t Know című felvétel már az új album beharangozója volt, ami 1982 nyarán jelent meg All Coloured in Love címmel. A nagylemez eltérő tracklistával jelent meg Angliában, Olaszországban és Franciaországban. Ezeken a változatokon hallható volt Billy Ocean Red Light című, néhány évvel korábbi diszkóslágerének feldolgozása is, ami az NSZK-ban csak kislemezen jelent meg. Kislemezre másolták ki a Raising My Family című dalt is, melynek eredetijét korábban Steve Kekana adta elő. Wilson nem volt megelégedve dalainak a sikerével, beleértve az 1983-ban kibocsátott Let’s Move Aerobic (Move Your Body) című kislemezt is. Harmadik nagylemeze, a Funky Fingers már valóban nem keltett számottevő figyelmet. Miután Precious szerződése lejárt Farian cégénél, a Hansánál, az énekesnő visszatért Angliába. 1985-ben szerződést kötött a Jive Recordsszal, ahol a következő évben megjelent a Precious Wilson című albuma. A cég nagy reményeket fűzött az énekesnő sikereihez, de sem az I’ll Be Your Friend, sem A Nílus gyöngye című sikeres kalandfilm számára írt The Jewel of the Nile, sem pedig a Nice Girls Don’t Last fogadtatása nem volt túl kedvező. 1987-ben az évtized második felének slágergyárosai, a Stock–Aitken–Waterman trió pártfogásával készült el az Only the Strong Survive című maxilemeze, egy régi Jerry Butler-sláger feldolgozása, de az sem lett sikeres. Három év szünet következett, ám kudarcot jelentett az 1990-ben kiadott I May Be Right for You is. Már-már úgy tűnt, Wilson csillaga végleg leáldozott, amikor két feldolgozással váratlanul ismét népszerűvé vált a diszkókban. Az egyik Sheila B. Devotion Spacer című slágerének átirata volt, a másik Donna Summer I Feel Love című örökzöldjének feldolgozása, melyet Precious a Messiah nevű technoegyüttessel készített. Azóta viszont nem készített újabb felvételeket, hanem háttérvokálozott mások lemezein, illetve az Eruption featuring Precious Wilson formációval turnézik.

Diszkográfia[szerkesztés]

Kislemezek, maxik[szerkesztés]

Év Dal Helyezések
GER[1] SWI[2] NL[3] UK US R&B
1979 "Hold On, I'm Coming" - - 45 - -
1980 "Cry To Me" - 3 12 - -
1981 "We Are on the Race Track" 11 - - - -
"I Need You" 39 6 - - -
1982 "I Don't Know" 33 - - - -
"Raising My Family" 61 - - - -
"Red Light" (FR) - - - - -
1983 "Let's Move Aerobic (Move Your Body)" - - - - -
1984 "River Deep, Mountain High" /
"Funky Fingers"
- - - - -
1985 "I'll Be Your Friend" - - - - 40[4]
1986 "The Jewel of the Nile" - - - - -
"Nice Girls Don't Last" - - - - -
"Love Can't Wait" (US) - - - - -
1987 "Only the Strong Survive" - - - - -
1990 "I May Be Right 4U" - - - - -
1992 "I Feel Love" (Messiah feat. Precious Wilson) - - - 19[5] -
"Spacer" (Funky French Guy & Precious Wilson) - - - - -

Albumok[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Weboldalak[szerkesztés]

Videók[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Deutsche Chart Singles 1981-1990. Norderstedt: Taurus Press (2000). ISBN 3-922542-44-1 
  2. http://swisscharts.com/search.asp?search=precious+wilson&cat=s
  3. http://www.dutchcharts.nl
  4. http://www.billboard.com/charts/r-b-hip-hop-albums#/artist/precious-wilson/116287
  5. Roberts, David. British Hit Singles & Albums, 19th, London: Guinness World Records Limited, 361. o (2006). ISBN 1-904994-10-5