Precious Wilson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Precious Wilson
Született1957. október 18. (66 éves)[1]
Spanish Town
Állampolgárságajamaicai
Foglalkozásaénekes

SablonWikidataSegítség

Precious Wilson (Jamaica, Spanish Town, 1957. október 18. –) jamaicai énekesnő. Az Eruption együttes tagjaként vált ismertté az 1970-es évek második felében. 1979-ben az együttes menedzsere, Frank Farian támogatásával szólókarrierbe kezdett. Az 1980-as évek első felében azonban a diszkózene népszerűsége jelentősen visszaesett, és Precious Wilson iránt is csökkent az érdeklődés. Az évtized második felétől kezdve már csak elvétve jelent meg egy-egy kislemeze vagy maxija.

Karriertörténet[szerkesztés]

Az Eruption tagja[szerkesztés]

Precious Wilson családja 1964-ben Angliába költözött, aztán az Amerikai Egyesült Államokba, Connecticutba. Itt a fiatal lány a helyi templom kórusában gospeleket énekelt. Élvezte az éneklést, és többen azt tanácsolták neki, hogy foglalkozzon is ezzel, mert nagyon jó a hangja. A család az 1970-es évek elején visszatért Angliába. 1974-ben Wilson egy újonnan alakult együttes, a Silent Eruption tagja lett, ahol eleinte csak a háttérben énekelt. 1975-ben az együttes részt vett egy tehetségkutató versenyen, melyet meg is nyert. Az első díj egy lemezfelvételi lehetőség volt. A dal 1976-ban jelent meg Let Me Take You Back in Time címmel. A kislemez nem lett sikeres, ezért a vezető énekesnő, Leslie Jackson távozott az együttesből. A helyét Precious foglalta el. A csapat az NSZK-ba utazott fellépésekre, mivel ott igen népszerű volt a diszkózene, és szinte naponta tűntek fel az új sztárok. A Silent Eruption fellépett Frank Farian saarbrückeni diszkójában is. Farian pártfogoltja, a Boney M. akkoriban már rendkívül nagy népszerűségnek örvendett, és az élelmes menedzser úgy gondolta, érdemes lenne még egy hasonló együttest befuttatnia. Megegyezett a brit zenekarral, nevüket pedig Eruptionre rövidítette. Party Party címmel adta ki első kislemezüket, a nagy áttörést azonban az I Can’t Stand the Rain jelentette, amely Ann Peebles örökzöldjének feldolgozása. A felvétel még az Egyesült Államokban is felkerült a slágerlistára. Az Eruption későbbi dalai a tengerentúlon ugyan már nem sok vizet zavartak, Európában viszont népszerűek lettek, különösen a One Way Ticket, egy régi Neil Sedeka-szám feldolgozása. Addigra az Eruptionnek már két nagylemeze jelent meg, melyek lehetőséget adtak arra, hogy a zenészek bebizonyítsák sokoldalúságukat, az énekesnő pedig azt, hogy hangja nem csak a diszkózene követelményeinek felel meg. Az albumok eklektikussága miatt azonban az Eruption nem vált olyan körülrajongott popsztárrá, mint a Boney M. Farian viszont úgy érezte, Precious hangja annyira jó, hogy az énekesnő szólóban is megállná a helyét. A szólópálya első lépéseként Wilson vendégelőadóként működött közre a Boney M. 1979-es Oceans of Fantasy című nagylemezén. A Let It All Be Music című dalban csak vokálozott, ám a Hold On I’m Coming című felvételt lényegében egyedül énekelte. Ez lett az első szólóslágere, amelyet kislemezen is kiadtak, immár csak az ő nevével.

A szólóénekesnő[szerkesztés]

1980-ban jelent meg Precious első szólóalbuma, az On the Race Track, amely egész Európában népszerű lett. A We Are on the Race Track mellett az LP nagy slágere egy régi dal, a Cry to Me feldolgozása volt, melyet elsőként Solomon Burke énekelt 1962-ben, de feldolgozta a Rolling Stones is. A nagylemezen hallható egy másik örökzöld melódia, Roberta Flack Killing Me Softly című slágerének feldolgozása is. 1981 októberében Wilsonnak az I Need You című kislemeze jelent meg, amely Svájcban a slágerlista 6. helyéig jutott. Fél évvel később az I Don’t Know című felvétel már az új album beharangozója volt, ami 1982 nyarán jelent meg All Coloured in Love címmel. A nagylemez eltérő tracklistával jelent meg Angliában, Olaszországban és Franciaországban. Ezeken a változatokon hallható volt Billy Ocean Red Light című, néhány évvel korábbi diszkóslágerének feldolgozása is, ami az NSZK-ban csak kislemezen jelent meg. Kislemezre másolták ki a Raising My Family című dalt is, melynek eredetijét korábban Steve Kekana adta elő. Wilson nem volt megelégedve dalainak a sikerével, beleértve az 1983-ban kibocsátott Let’s Move Aerobic (Move Your Body) című kislemezt is. Harmadik nagylemeze, a Funky Fingers már valóban nem keltett számottevő figyelmet. Miután Precious szerződése lejárt Farian cégénél, a Hansánál, az énekesnő visszatért Angliába. 1985-ben szerződést kötött a Jive Recordsszal, ahol a következő évben megjelent a Precious Wilson című albuma. A cég nagy reményeket fűzött az énekesnő sikereihez, de sem az I’ll Be Your Friend, sem A Nílus gyöngye című sikeres kalandfilm számára írt The Jewel of the Nile, sem pedig a Nice Girls Don’t Last fogadtatása nem volt túl kedvező. 1987-ben az évtized második felének slágergyárosai, a Stock–Aitken–Waterman trió pártfogásával készült el az Only the Strong Survive című maxilemeze, egy régi Jerry Butler-sláger feldolgozása, de az sem lett sikeres. Három év szünet következett, ám kudarcot jelentett az 1990-ben kiadott I May Be Right for You is. Már-már úgy tűnt, Wilson csillaga végleg leáldozott, amikor két feldolgozással váratlanul ismét népszerűvé vált a diszkókban. Az egyik Sheila B. Devotion Spacer című slágerének átirata volt, a másik Donna Summer I Feel Love című örökzöldjének feldolgozása, melyet Precious a Messiah nevű technoegyüttessel készített. Azóta viszont nem készített újabb felvételeket, hanem háttérvokálozott mások lemezein, illetve az Eruption featuring Precious Wilson formációval turnézik.

Diszkográfia[szerkesztés]

Kislemezek, maxik[szerkesztés]

Év Dal Helyezések
GER[2] SWI[3] NL[4] UK US R&B
1979 "Hold On, I'm Coming" - - 45 - -
1980 "Cry To Me" - 3 12 - -
1981 "We Are on the Race Track" 11 - - - -
"I Need You" 39 6 - - -
1982 "I Don't Know" 33 - - - -
"Raising My Family" 61 - - - -
"Red Light" (FR) - - - - -
1983 "Let's Move Aerobic (Move Your Body)" - - - - -
1984 "River Deep, Mountain High" /
"Funky Fingers"
- - - - -
1985 "I'll Be Your Friend" - - - - 40[5]
1986 "The Jewel of the Nile" - - - - -
"Nice Girls Don't Last" - - - - -
"Love Can't Wait" (US) - - - - -
1987 "Only the Strong Survive" - - - - -
1990 "I May Be Right 4U" - - - - -
1992 "I Feel Love" (Messiah feat. Precious Wilson) - - - 19[6] -
"Spacer" (Funky French Guy & Precious Wilson) - - - - -

Albumok[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Weboldalak[szerkesztés]

Videók[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. Deutsche Chart Singles 1981-1990. Norderstedt: Taurus Press (2000). ISBN 3-922542-44-1 
  3. http://swisscharts.com/search.asp?search=precious+wilson&cat=s
  4. http://www.dutchcharts.nl
  5. http://www.billboard.com/charts/r-b-hip-hop-albums#/artist/precious-wilson/116287
  6. Roberts, David. British Hit Singles & Albums, 19th, London: Guinness World Records Limited, 361. o. (2006). ISBN 1-904994-10-5