Prága Felszabadításáért emlékérem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Prága felszabadításáért szócikkből átirányítva)
Prága Felszabadításáért emlékérem
Медаль «За освобождение Праги»
előnézet
előnézet
Adományozza a Szovjetunió,
Típusegyfokozatú kitüntetés
IndoklásRészvétel az 1945. májusában Prága felszabadításában vagy közvetett hozzájárulás a harcok során elért szovjet győzelemben.
Státuszmár nem adományozható
Jellemzőiátmérő 32 mm sárgaréz
Statisztikák
Alapítás dátuma1945. június 9.
Kitüntetések száma395 000 fő
Viselési sorrend
Azonos rangú kitüntetésVarsó Felszabadításáért emlékérem
KapcsolatosBécs Bevételéért emlékérem
Budapest Bevételéért emlékérem

Szalagsáv
Szalagsáv

A Prága Felszabadításáért emlékérem (oroszul: Медаль «За освобождение Праги», transzliteráció:Medal Za oszvobozsdényie Pragi) második világháborús szovjet katonai kitüntetés, melyet 1945. június 9-én alapítottak.

Az elismerésről[szerkesztés]

A kitüntetés annak a küzdelemnek állít emléket, amelyet Prága második világháborús ostrománál 1945. május 3.1945. május 9. között a szovjet és szövetséges erőik kifejtettek a város felszabadítása érdekében. Hasonlóan a Szovjetunió által adományozott kitüntetések nagy részéhez, már nem adományozható. 1962-ig összesen 395 000 fő részesült ebben a kitüntetésben, amely a gyűjtők körében nagy becsben tartott népszerű darab és kereskednek is vele. Az érem tervezői А. Kuznyecov és I. Szkorzsinszkaja voltak.

Kinézete[szerkesztés]

Az érme sárgarézből készült alakja szabályos kör, melynek átmérője 32 mm. Az elülső oldalán az érem felső részén körfelirat «ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕ» (felszabadításáért) és középen «ПРАГИ» (Prága) felirat látható. A kör alsó részében felkelő nap, melynek alsó részét két babérág határolja. A babérágak találkozásában ötágú csillag. A hátoldalon dátum 9 мая 1945 (1945. május 9.) és alatta magában álló ötágú csillag található. Az érme minden felirata és képe domború. Az éremhez tartozó szalagsáv lila, melyben középen fut egy sötétkék sáv. A szalag szélessége 24 milliméter és benne a sötétkék sáv szélessége 8 milliméter.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Медаль «За освобождение Праги» című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]