Ugrás a tartalomhoz

Pozsareváci béke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pozsareváci béke
A Temesi Bánság (Temeschwarer/Temescher Banat, Banatus Temesvariensis) 1725-ben
A Temesi Bánság (Temeschwarer/Temescher Banat, Banatus Temesvariensis) 1725-ben
Aláírás dátuma1718. július 21.
Aláírás helyePozsarevác
Aláírók Habsburg Birodalom
 Velencei Közt.
 Oszmán Birodalom
A Wikimédia Commons tartalmaz Pozsareváci béke témájú médiaállományokat.

A pozsareváci béke (németül: Friede von Passarowitz) a Habsburg Birodalom, a Velencei Köztársaság és az Oszmán Birodalom között 1718. július 21-én, Pozsarevácon megkötött békeszerződés, lezárva a Habsburg–török és a velencei–török háborút. A béke aláírásának következtében a történelmi Magyar Királyság területén megszűnt a török uralom.

Tartalma[szerkesztés]

Diaporáma egy pozsareváci kiállításon
A pozsareváci békekötés osztrák nyeresége

Nem teljesült az a Habsburg-ház követelése, hogy a török porta szolgáltassa ki „kellő büntetésük végett” Rákóczit, Bercsényit, Forgách Simont és Esterházy Antalt. Rákóczi és hívei az Oszmán Birodalom területén maradhattak. A szultán határozata szerint a bujdosó Rákóczit és híveit a Márvány-tenger partján fekvő Rodostóba internálta.

A törökök lemondtak a Temesi Bánságról, Szerbia és Bosznia északi részéről, Havasalföld nyugati feléről Ausztria javára, de megszerezték Velencétől annak peloponnészoszi birtokait. E békeszerződés után kezdődött a Temesi bánság betelepítése német telepesekkel.

A békekötést követő időszak lehetővé tette, hogy a pragmatica sanctio által a Habsburg uralom megszilárdulhasson Magyarországon.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]