Postás programtervezési minta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A számítógépprogramozásban az üzenetbróker, üzenetközvetítő, postás vagy tolmács egy köztes modul, ami a küldő formális protokolljáról a fogadó formális protokolljára fordítja az üzenetet. Az adapter programtervezési minta egy példája. A távközlés és a hálózati programozás gyakran használja, ahol az üzenetek formája előre definiálva van. Az üzenetorientált middleware építőegysége.

Feladatai[szerkesztés]

A postás tervminta célja az üzenet érvényességének ellenőrzése, átalakítása és routolása. Ha alkalmazások között közvetít, akkor lazítja a kapcsolatukat, így kevesebbet kell tudniuk ahhoz, hogy kommunikálni tudjanak.

A postás a következő transzformációkat végzi:

  • Üzenet routolása egy vagy több címre.
  • Üzenet átalakítása egy másik formába.
  • Üzenetcsomag szétbontása, majd válaszcsomag összeállítása a több helyből érkezett válaszokból.
  • Külső tárhellyel való kapcsolatfelvétel, üzenet tárolása vagy kiegészítése céljából.
  • Webszolgáltatások igénybevétele az üzenet kiegészítése érdekében.
  • Események vagy hibák továbbküldése.
  • Környezet és téma alapú routolása a publish-subscribe mintának megfelelően.

Nem minden rendszer igényli a postás tervmintát. Például, ha ugyanaz a két végpont protokollja, akkor összekapcsolhatók a publish-subscribe programtervezési mintának megfelelően. A minta függetleníti a végpontokat, megkönnyíti a köztes függvények alkalmazását és javíthatja a nem funkcionális követelményeket. Kezelhet üzenetsort, vagy feladatok sorát, például ha ugyanazt az üzenetet több címzettnek kell kézbesíteni, de nyújthat további szolgáltatásokat is, megbízható tárolást, garantált üzenetközvetítést vagy tranzakciókezelést nyújtva.

Megvalósításai[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Message broker című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.