Portál:Könnyűzene

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Könnyűzenei portál

Üdvözöllek a magyar Wikipédia könnyűzenei portálján!

A könnyűzene legáltalánosabb értelemben a zenének az a területe, amely nem sorolható a komolyzene körébe. Több stílust is magába foglal, a legismertebb ezek közül a rock, pop és a dzsessz. A könnyűzene kötöttségektől mentes, míg a klasszikus zenénél több szabályt is figyelembe kell venni. A könnyűzene a mai napig folyamatosan fejlődik, új stílusok, új előadók és új irányzatok alakulnak ki. Napjainkban a zenepiacot a könnyűzene uralja, mert nagyobb iránta az érdeklődés, mint a komolyzene iránt.

Hogyan segíthetsz?


Vegyél részt a szócikkek és a Wikipédia tartalmi fejlesztésében! Ha a portállal kapcsolatban bármilyen kifogásod, véleményed, vagy ötleted van, írd le a portál vitalapján! Ha a szócikkek szerkesztésében kívánsz részt venni, látogasd meg az alábbi műhelyeket és iratkozz fel a neked tetsző feladatokra:

A legismertebb magyar előadók


Legjobb minőségű, könnyűzenével kapcsolatos szócikkek

Előadók: AerosmithBeatriceBig BangBlind MyselfBonnie TylerCéline DionDream TheaterG-DragonJames HornerJay ChouJefferson AirplaneJimi HendrixJohn BonhamJoy DivisionKatie MeluaKim DzsedzsungLed ZeppelinMetallicaNine Inch NailsPearl JamQueenRise AgainstRob ThomasRonnie James DioScandalScooterSex PistolsTarkanThalíaTVXQKim Dzsunszu

Albumok: 808s & HeartbreakA Night at the OperaEl sexto sentidoInnuendoJazzLunadaMetamorfozNumber 1’sQueen IIRocks and HoneyThe Piper at the Gates of DawnThe Emancipation of MimiThe FameThe Fame MonsterThe Game

Dalok: AlejandroWe Belong Together

Egyéb: Edison Chen-fényképbotrányElektromos gitárFenderFender StratocasterHeavy metalKlasszikus gitárKépzelt riport egy amerikai popfesztiválról (musical)K-pop

Főbb stílusok



Véletlen cikk: előadó

A Metallica az 1980-as évek egyik legnagyobb hatású amerikai heavy metal együttese, alapítói James Hetfield és a dán származású Lars Ulrich. Az utóbbi évtizedek egyik legsikeresebb együttese, világszerte 90 millió albumot adtak el. A Megadeth, a Slayer és az Anthrax mellett a „nagy thrash metal négyes” tagja. Az együttes ötször szerepelt az első helyen a VH1 100 Greatest Artists of Hard Rock listáján, hétszer nyertek Grammy-díjat.

Véletlen cikk: egyebek

1969. szeptember 26-án (az USA-ban október 1-jén) jelent meg a Beatles tizenkettedik albuma, az Abbey Road. Bár előbb jelent meg, mint a Let It Be, mégis ez volt az, amit utoljára vettek fel és ezért sokan a zenekar hattyúdalának tartják. Az album producere George Martin volt. A rajongók szerint ez a Beatles egyik legjobb albuma. A Rolling Stone minden idők 500 legjobb albuma listáján a 14. helyre sorolták.

Véletlen cikk: stílus

A hard rock a rock and roll zene egyik típusa, melynek gyökerei az 1960-as évek garázs- és pszichedelikus rock zenéjéből erednek. Legfőbb eleme mégis a rock, melynek a hard rock a keményebb, durvább és technikailag fejlettebb változata. (Ebben az értelemben a hard rock utáni következő szint a progresszív rock.) A riffekkel dolgozó torzított gitárhangzás, a dobok és a basszus kemény alkalmazása jellemzi. A kifejezést gyakran használják a különféle stílusok általánosító megjelöléseként (például a punk, a grunge, és egyéb műfajokra is), hogy megkülönböztesssék azokat a rádiók által játszott népszerű popzenétől. A hard rock egyfajta "lázadó rock" megtestesülése.

Kisorsolt kép

Prince egy koncerten.

Tennivalók


Íme néhány tennivaló :

Kategóriák

Zene ·

Évek a zenében · Könnyűzene ·Zenei stílusok · Hangszerek · Hanghordozók · Zenei albumok · Zenei díjak ·

Zeneszerzők · Magyar zeneszerzők · Zeneművek · Zenészek · Magyar zenészek · Zenei producerek

Külső hivatkozások

Wikipédia portáljai témák szerint