Portugál juhászkutya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Portugál juhászkutya
(Cão da Serra de Aires)
Fajtagazda ország Portugália
Osztályozás
Csoport I. Juhász- és pásztorkutyák (kivéve svájci pásztorkutyák)
Szekció 1. Juhászkutyák
Fajta Portugál juhászkutya FCI 93
Fajtaleírás
Osztályozó szervezet FCI
Érvényes standard angol
Kiadás éve 2009
A Wikimédia Commons tartalmaz Portugál juhászkutya
témájú médiaállományokat.

A portugál juhászkutya (portugálul: Cão da Serra de Aires) a hatalmas merinónyájakkal együtt telelt korábban Andalúziában míg az év másik felét Estremadurában, az Atlanti-óceán partján töltötte. E miatt ez a kutyafajta dolgozott ugyanúgy Portugáliában, mint Spanyolországban. Hazáján kívül alig ismert kutyafajta.

Története[szerkesztés]

A portugál juhászkutya eredete vitatott, olykor a Castro Guimares gróf által, a 20. század elején importált Berger de Brie tenyészpár utódainak tartják. Manapság ezek a kutyák jelentős számban fordulnak elő és rögzített tulajdonságaikban különböznek ettől a fajtától. A portugál juhászkutyák egyébként inkább a hosszúszőrű pireneusi juhászkutyára hasonlítanak, tehát megalapozottabbnak tűnik az a gondolat, miszerint inkább e fajta egy ágáról lehet szó, melyet esetleg a Berger de Brie-vel próbáltak javítani. Ha nem így lenne, érthetetlen lenne, hogy miért választottak volna egy olyan pásztorkutyát Alentejo-ban, mely a helyi klímához csak nehezen tud alkalmazkodni.

Külleme[szerkesztés]

Közepes méretű kutyafajta. Külseje a majoméra emlékeztet, ezért hazájában majomkutyának is nevezik. Feje erőteljes és széles, orra lekerekített, orrtükre lehetőleg fekete legyen. Stopja kifejezett. Harapása ollós, Szemei közepesen nagyok, kerekek, lehetőség szerint sötét színűek. A fülek magasan tűzöttek, háromszög alakúak és lelógóak. Nyaka közepesen vastag, izmos. Mellkasa közepesen széles és - mély. Mind a mellső-, mind a hátsó végtagjai erősek, közepesen hosszúak. A mancsa kerek, a talppárnák vastagok. A farok magasan tűzött és hegyes, szőrrel dúsan borított. Szőrzete rendkívül hosszú és közepesen vastag, általában egyenes vagy enyhén hullámos. Az arcon szakállat, bajuszt és szemöldököt képez, de a szemeket nem takarja el. Elfogadott színek a sárga, barna, őzbarna, szürke és fekete. A cser jegyek kívánatosak, a fehér szín viszont nem, kivéve a mellkason, kisebb fehér foltok formájában.

Méretei[szerkesztés]

  • Marmagasság: kanok: 45–55 cm, szukák: 42–52 cm
  • Testsúly: 12–18 kg
  • Várható élettartam: 10-14 év
  • Alomszám: 4-7 kölyök

Jelleme[szerkesztés]

Rendkívül intelligens, nyugodt, szívós, nagyon hűséges. Az idegeneket egyáltalán nem szereti, nagy munkabírású fajta.

Képgaléria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]