Ports rendszer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A ports rendszer BSD és egyes Linux rendszereken elterjedt telepítő gyűjtemény. Közelebbi vizsgálattal megállapítható, hogy az eltérő megvalósítások ellenére közös elgondolás alapján szerveződnek: végső soron forráscsomagok letöltési útvonalait illetve telepítési folyamatvezérlését tartalmazzák, amelyek az adott rendszerhez szükséges kiegészítő foltozást és függőség kezelést is célszerűen elvégzik.

A ports rendszer működése[szerkesztés]

A ports alapvető feladata, hogy a bináris csomagkezelőkben megszokott módon lehessen komponenseket telepíteni, eltávolítani, frissíteni, ezen kívül a letöltés biztonságosságát ne kelljen kézi hash vizsgálattal megoldani.

A ports rendszer használatával nincs szükség előre gyártott csomagokra, hanem ez a mindenkori rendszerparamétereknek (optimalizációs beállítások, telepítési opciók, már telepített könyvtárak, processzor típusa, kiegészítő hardverelemek megléte, stb.) ismeretében testreszabva történik.

A testreszabhatóság, mint előny mellett a ports rendszer hátránnyal is rendelkezik: a telepítés időigényes, a rendszer erőforrásait nagymértékben fogyasztja illetve általában a bináris csomagoknál méretesebb forrásfájlok letöltése szükséges.

Elterjedt ports rendszerek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]