Porte du Peyrou

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Porte du Peyrou
TelepülésMontpellier
CímFoch street
Építési adatok
Építés éve1692
Felhasznált anyagokmészkő
TervezőFrançois Dorbay
Építész(ek)Augustin-Charles d'Aviler
Hasznosítása
Felhasználási terület
TulajdonosVille de Montpellier
Alapadatok
Tszf. magasság52 m
Magassága15 m
Szélessége18 m
Elhelyezkedése
Porte du Peyrou (Montpellier)
Porte du Peyrou
Porte du Peyrou
Pozíció Montpellier térképén
é. sz. 43° 36′ 40″, k. h. 3° 52′ 21″Koordináták: é. sz. 43° 36′ 40″, k. h. 3° 52′ 21″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Porte du Peyrou témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A kapuban a Napkirály lovasszobra és a Víz Kastélya látható, melyek a Peyrou ékességei
A montpellier-i diadalív

A Porte du Peyrou egy 1692-ben épült montpellier-i diadalív, amely azért készült, hogy a város jótevője, XIV. Lajos francia király dicsőségét hirdesse a híres park, a szintén a Napkirály tiszteletét zengő Peyrou kapujaként. A város legmagasabb pontján, 52 méteres tengerszint feletti magasságon áll.

A kapu[szerkesztés]

François Dorbay tervei alapján Charles-Augustin Daviler, Languedoc tartományi főépítésze építtette fel a Titus császár diadalívére emlékeztető építményt. Bár egykapus, két álíve is van, amelyekben a király uralkodásának jeles eseményeit bemutató kerek domborművek díszlenek. A diadalív 15 méter magas és 18 méter széles, míg a kapunyílás 7 méteres magassággal és 4,7 méteres szélességgel rendelkezik. Építése 11 850 livre-be került, az alapanyagot a környékbeli mészkőbányák (Pignan, Saint-Jean de Védas, Pondres, Saint-Géniès des Mourgues) szolgáltatták.

A domborművek[szerkesztés]

Az álíveken látható négy dombormű 1693-ban készült el Philippe Bertrand munkájának köszönhetően. A négy ábrázolt téma az alábbi:

Peyrou-i oldal:

Város felé néző oldal:

A felirat[szerkesztés]

A diadalív tetejére a spanyol örökösödési háború lezárását követően, de a korábbi háborúskodásokra is utalva, 1715-ben az alábbi latin nyelvű szöveget vésték:

„LUDOVICO MAGNO LXXII ANNOS REGNANTE DISSOCIATIS REPRESSIS CONCILIATIS GENTIBUS QUATOUR DECENNALI BELLI CONJURATIS PAX TERRA MARIQUE PARTA 1715”

A véset magyarul:

„A hetvenkét évig uralkodó Nagy Lajosnak, aki négy évtizedes háborút követően az elpártoltakat visszatartva, a hűeket pedig egyesítve elhozta a békét a földön és a tengeren 1715-ben”

Lásd még[szerkesztés]

XIV. Lajos tiszteletére két másik diadalív is épült Párizsban, 1672-ben és 1674-ben: a Porte Saint-Denis és a Porte Saint-Martin.

Külső hivatkozások[szerkesztés]