Porte Saint-Denis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: é. sz. 48° 52′ 11″, k. h. 2° 21′ 010″

A Szent Dénes-kapu

A Porte Saint-Denis (magyarul Szent Dénes-kapu) egy párizsi diadalív a 17. századból, amely XIV. Lajos dicsőségét hirdeti.

1672-ben a Napkirály megbízta François Blondel építészt és Michel Anguier szobrászt, hogy Franche-Comtéban és a Rajnánál I. Lipót német-római császár felett aratott győzelmei emlékére emeljenek egy győzelmi kaput az V. Károly idejében épült, ekkor lebontott középkori városfal-részleten. A költségeket a város állta. Az egyívű, Titus római császár diadalívére hasonlító építmény ma is a rue Saint-Denis és a rue Faubourg Saint-Denis tengelyében áll, de a fal eltűnt mellőle, helyét ma a nagy boulevard-ok közül kettő (a boulevard de Bonne-Nouvelle és a boulevard Saint-Denis) foglalja el.

Nem messze innen található a két évvel később Blondel tanítványa, Pierre Bullet által tervezett Porte Saint-Martin diadalíve. A kaput 1988-ban felújították.

Források[szerkesztés]

  • Pálfy József: Párizs, 2., átdolgozott kiadás 223. oldal (a Helyévmutatóban helytelenül 222. oldal szerepel), Panoráma Kiadó, ISBN 963-243-039-5.