Port Tower Complex

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Port Tower Complex
Település Karacsi
Cím Karacsi, Pakisztán
Építész(ek) Mott MacDonald
Hasznosítása
Felhasználási terület Kereskedelem
Alapadatok
Tető magassága593[1] m
Egyéb jellemzők
Emeletek száma 117

A Port Tower egy tervezett, 593 méter (1947 láb) magas felhőkarcoló Karacsiban, Pakisztán pénzügyi fővárosában.[1][2] A vállalkozáshoz való együttműködésre helyi és külföldi befektetőkre van szükség, akik a Karachi Port Trustnál működnének együtt. A torony magasságának különleges jelentősége van, mivel 1947-ben alakult meg Pakisztán.

Az új torony egy komplexum része lesz egy mesterséges szigeten, amelyen a pakisztáni zászló szimbólumait tervezik kialakítani: egy félholdat és egy csillagot. Tartalmazni fog egy szállodát és egy bevásárlóközpontot, valamint egy kiterjedt területet, amely nagyszabású kiállításnak fog otthont adni. A projekt integrálni fogja Karacsi látképét: lesz egy forgó étterem és egy kilátógaléria, amely gyönyörű nyílt kilátást tesz lehetővé majd tengerpartra és a városra. A torony építkezése a tervek szerint Clifton mentén, félhold alakú szigeten fog megkezdődni. Ha elkészül, a Port Tower lesz a legmagasabb épület az országban.

A Port Tower egy 10 hektáros (40 000 m2) vízparti telken, a Mai Kolachi gyorsforgalminál, az úgynevezett Karachi Waterfronton épülne fel. Úgy tervezték, hogy egy nemzetközi építészcsapat vezetésével, az Aedas céggel, világ negyedik legnagyobb építészeti gyakorlatával építik fel. A konzorciumpartnerek a MM Pakistan és a Mott MacDonald lennének, amelyek mérnöki szolgáltatást és építészeti szakértői támogatást adnának.

Jövőbeli szempontok[szerkesztés]

 • A toronyban világszínvonalú irodaterületet, lakásokat, konferenciatermet, kiskereskedelmet, éttermet és támogató intézményt alakítanának ki.
 • Pervez Musarraf elnök júniusban 20 milliárd Rs-re (280 millió €) becsülte a Port Tower projektet, amely a világ 10 legmagasabb épülete között lenne.
 • "Az előkészületek javában folynak, és azt remélik, hogy júniusban az elnök elvégzi az úttörő torony építésének elkezdését, a Business Recorder kikötői és hajózási minisztérium hivatalos elmondása szerint.
 • Azt mondták, hogy a projekt mérföldkő lenne Karacsiban a világszínvonalú rekreációs szolgáltatásokkal, és az 1947 láb (593 m) magas Port Tower növelni fogja majd a kereskedelmi és rekreációs központot a Clifton Beachben.
 • A tisztviselő azt mondta a vállalkozás fő jellemzőiről, hogy lesz benne egy kereskedelmi komplexum, lakópark, szabadidős létesítmények és kilátógaléria, amely panorámás kilátást tesz lehetővé a tengerpartra és a városra.
 • Hat év alatt fejeznék be.
 • A komplexumban gyors felvonók tennék lehetővé az utasok szállítását a madártávlatból látható kilátóba, ahol forgó éttermet is kialakítanának.
 • Összesen 90 hektáros (360 000 m2) földterület lesz szükséges a projekt megépítéséhez, amelyet a tengertől nyernének vissza, a tisztviselő elmondása szerint.
 • Kiderült, hogy a Karachi Port Trust hozzájárulna 3.16 milliárd Rs (44,2 millió €) támogatásával, a 30 hektáros (120 000 m2) toronynak szánt földterületnek, és az Expo Centernek, ami 30,5 hektáros (123 000 m2) területű, a lakóépület 21,5 hektáron (87 000 m2) terül el a sokemeletes komplexummal és a 15,8 hektáron (64 000 m2) a bevásárlóközpont és a szálloda épülne fel.
 • Az alacsony magasságú lakóépület 75 egysége összesen 420 m2 (4500 négyzetláb) területű, a sokemeletes bonyolult lenne az A és B kategóriájú lakásoknál.
 • A hatóságok úgy vélik, hogy a megaprojekt hatalmas foglalkoztatási lehetőségeket fog adni a 40 000 munkavállalónak, valamint a 137 iparágnak a projekt építésének hat éve során.

Új dizájn[szerkesztés]

Az M/s EMAAR és az M/s Al Nakheel tárgyalásai szerint a projekt építése folyamatban van.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Emporis.com: Port Tower, Karachi, Pakistan. Emporis. (Hozzáférés: 2010. szeptember 29.)
 2. K.P.T. projects Archiválva 2012. február 4-i dátummal a Wayback Machine-ben - Port Tower description on www.kpt.gov.pk

Külső hivatkozások[szerkesztés]