Port Mathurin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Port Mathurin
Közigazgatás
Ország Mauritius
Népesség
Teljes népesség5929 fő (2008)
Elhelyezkedése
d. sz. 19° 41′ 00″, k. h. 63° 25′ 16″Koordináták: d. sz. 19° 41′ 00″, k. h. 63° 25′ 16″
A Wikimédia Commons tartalmaz Port Mathurin témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Port Mathurin az Indiai-óceán délnyugati részén, a Mascarenhas-szigetcsoporton található és a Mauritiusi Köztársasághoz tartozó Rodriguez-sziget regionális fővárosa.[1] Lakosainak száma 5929 fő (2008). Port Mathurinban található a regionális közgyűlés székhelye, valamint Rodriguez egyetlen bírósága és gyógyszertára is. Ebben a kisvárosban összpontosul a sziget gazdasági és közigazgatási tevékenységének legfontosabb része.

Története[szerkesztés]

A szigetet 1601 szeptemberében holland tengerészek fedezték fel, amikor Wolfert Harmensz admirális néhány napra megállt Rodriguez mellett.

Ezt követően más holland hajók is megálltak ott, de a sziget egészen 1691-ig elhagyatott maradt. Ekkor egy nyolc protestáns menekültből (hugenottákból) álló csoport François Leguat vezetésével partra szállt, azonban mindössze két évig maradtak. Miután a franciák 1725-ben birtokba vették Rodriguez szigetét, egy katonai különítményt állomásoztattak ott. Ennek a különítménynek a parancsnoka Port Mathurinban telepedett le, azóta pedig a település a sziget közigazgatási központjának számít.

2008
5 929

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lagassé, Paul: The Columbia Encyclopedia, 6th ed.. Columbia University Press, 2000. (Hozzáférés: 2022. május 22.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szakasz részben vagy egészben a Port Mathurin című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]