Port Blair

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Koordináták: é. sz. 11,6540°, k. h. 92,7318°

Port Blair (Hindi: पोर्ट ब्लेयर) az indiai Andamán- és Nikobár-szigetek szövetségi terület legnagyobb városa és székhelye. A Déli Andamán sziget keleti partján fekszik és a szigetek fő kikötője. Egyben az Andamán körzet (district) és Port Blair járás (tehsil) székhelye is. A város számos múzeumnak és az indiai partőrség támaszpontjának is otthont ad.

Története[szerkesztés]

A szigetek térképe

Port Blair Archibald Blair-ről kapta a nevét, aki a Brit Kelet-Indiai Társaság hadnagya volt és 1789-ben megpróbált gyarmatot létesíteni itt – sikertelenül. Port Blairt 1858-ban újból megalapították, ekkor már mint büntető kolóniát. A fogvatartottak főleg politikai rabok voltak, akiket életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek, kemény munkát végeztek, gyakran embertelen körülmények között. Sokukat felakasztották, mások betegségben vagy éhezésben haltak meg. A börtön eredetileg a Vipera-szigeten volt, melyet Blair The Viper nevű hajójáról neveztek el.

1864 és 1867 között a Ross sziget északi részén egy büntető létesítményt építtettek a rabokkal[1] Ennek azonban csak a romjai maradtak fenn.[2]

A The Sign of Four című Sherlock Holmes regény egy része ebben a büntetőtáborban játszódik egy elítélt szemszögéből ábrázolva.

Az indiai szabadságmozgalom növekedésével a 19. század végén egy hatalmas cellabörtönt építettek a britek 1896 és 1906 között, ahol számos politikai foglyot őriztek magánzárkákban. Ezt "kálá pání"-nak, azaz fekete víznek is nevezték.

1943 és 1944 között Port Blairben volt a Subhash Chandra Bose által vezetett indiai hadi kormány központja.

Bár a 2004-es cunami hatása érezhető volt a városban, a károkat hamar kijavították és itt volt a mentőalakulatok központja a szigeteken.

Népesség[szerkesztés]

2003-ban a város lakossága 100 186 fő volt. A férfi/nő arány 52%/48%. Az írástudás aránya 77%, amely magasabb a nemzeti átlagnál (59,5%): férfiaknál 81%, nőknél 72%. A lakosság 11%-a 6 évnél fiatalabb.

Közlekedés[szerkesztés]

Port Blair és a szárazföldi kikötők között (Kolkata, Csennai és Vishakhapatnam) számos utas- és teherszállító hajójárat közlekedik. Prt Blairt a környező szigetekkel kompjáratok kötik össze. A Vir Savarkar repülőtéren nemzetközi és belföldi járatok is közlekednek.

Forrás[szerkesztés]

  • angol WP cikk

Források és jegyzetek[szerkesztés]