Portál:Pszichológia/Hírek/Archív

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

2007.10.23.

  • A New York-i Állami Egyetem óraadója, Robert J. Aumann matematikaprofesszor tart előadást csütörtökon Budapesten. A konferencia témája: „Kooperáció vagy konfliktus?” (index.hu)

2007.10.25.

  • Az oxitocin hormon szerepe a társas kapcsolatok kialakításában eddig is ismert volt. Az izraeli Bal-Ilan Egyetem kutatói vizsgálatuk során úgy találták, hogy azon anyák, akiknek a szervezetében a terhesség ideje alatt magasabb volt az oxitocin koncentrációja, gyermekükkel később szorosabb kötődést alakítottak ki. (origo.hu)

2007.10.26.

  • A University of Minnesota pszichológusai az agy tudattalan vizuális információfeldolgozó folyamatait vizsgáló kutatásukban erotikus tartalmú képeket mutattak kísérleti személyeiknek úgy, hogy azok nem voltak tudatában annak. Kimutatták, hogy a kísérleti személyek agya akkor is észlelte a képeket, ha azokat rejtve mutatták be. A képekre adott agyi válaszok függtek a kísérleti személy nemétől és szexuális irányultságától is. A kutatók szerint ebben a folyamtban fontos szerepet játszik az amygdala, melyről tudjuk, hogy részt vesz az érzelmi információk feldolgozásában. (biocompare life science news)

2007.11.01.

2008.01.23.

  • Egy magyar kutatók részvételével zajló kutatás az Exeteri Egyetemen matematikai modellen vizsgálta a közlekedési dugók természetét. (index.hu)

2008.01.25.

  • Az ELTE Informatikai Kar Neurális Információfeldolgozási Csoportja (NIPG) számítógépes játékokat is vizsgál, többek között a Pac-Manhez készítettek olyan algoritmust, mely legalább olyan jól játszik a programmal, mint egy átlagos ember. A kutatók szerint az intelligens környezet fejlesztésével segítenek fogyatékkal élő gyerekeken. (index.hu)