Pornófüggőség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A pornófüggőség olyan szenvedélybetegség, illetve kényszerbetegség, melynek során az egyén erőteljes szorongást és feszültséget érez, amennyiben nem jut a lehető leggyakrabban pornográf tartalmakhoz: az egyén nemi élete gyakorlatilag ezen tartalmak nézegetésére és a hozzájuk társuló maszturbációs tevékenységre korlátozódik. Ez az új keletű függőség az internet térhódításával terjedt el a 21. században, vagyis még nem sorolták a pszichiátriai, ill. addiktológiai betegségek közé, így egyelőre BNO-kódot sem kapott.

Definíció[szerkesztés]

Hivatalos definícióval tehát nem rendelkezünk, ám ettől függetlenül pornófüggőnek tekinthető például az az egyén, aki az utóbbi fél évben minden héten legalább kétszer legalább egy órát pornóvideók megnézésével töltött, és ezen szokásától még ideiglenesen sem volt hajlandó megválni. A tevékenység ismétlése természetesen lehet akár napi szintű is, valamint szélsőséges esetben még nyilvános helyeken (értsd: iskolában, könyvtárban, munkahelyen) is sor kerülhet rá.

Érintettek[szerkesztés]

A betegség által a leginkább érintett avagy veszélyeztetett egyének jellemzően kamaszkorú (13-19 éves) vagy fiatal felnőtt (20-35 éves) férfiak, ám igen gyakran szembesülnek a problémával aktívkorúak (35-55 éves) és idősebbek is. Leggyakrabban egyedülállók, akik azonban párkapcsolatba kerülve is gyakran nem képesek függőségüktől szabadulni. Egyre gyakrabban találhatunk tehát párkapcsolatban vagy házasságban élő férfiakat is az áldozatok között, akik ugyanakkor jellemzően gyermektelenek.

További jellemzők[szerkesztés]

A függőség kielégítésének eszköze általában egy internetkapcsolattal rendelkező számítógép, avagy okostelefon. E szenvedélybetegség tehát kevésbé fenyegeti az internet-hozzáféréssel nem rendelkező egyéneket, mivel kizárólag offline adathordozókon rögzített filmek beszerzésével a függőséget értelemszerűen sokkal nehezebb és körülményesebb kielégíteni annál, mint hogy az egyáltalán kialakuljon.

A függőség kielégítésének módja jellemzően egyoldalú, vagyis az egyén mások közreműködése nélkül egyedül videókat néz. Egyre gyakoribb azonban a pornófogyasztás „interaktív” formája is, amikor a függő valamilyen online kapcsolatba kerül a pornószínésszel, akinek ezért cserébe pénzzel fizet.

Legsúlyosabb következmények[szerkesztés]

Terápiás kezelés hiányában kezdetben részleges impotencia, majd végleges teljesítőképtelenség állhat be. Mivel a virtuális szexuális viszonyt megcsalásnak érzékeli a partner, így a párkapcsolat széthullását is okozhatja a kezeletlen szexuális zavar. A nemi ingerküszöb növekedése miatt a betegek csökkent libidót tapasztalnak magukon. A tevékenység, különösen, ha párkapcsolat mellett zajlik, bűntudatot ébreszt az egyénben, amely rengeteg további pszichiátriai kórkép táptalaja.

Terápia[szerkesztés]

Új keletű viselkedészavarról lévén szó a problémára még nincs egyértelműen javasolt terápiás megoldás: egyes szexterapeuták az elárasztásos technikát alkalmazzák, míg mások jellemzően a teljes megvonást. A gyógyítás sikere azonban az egyénre szabott megoldás megtalálásában rejlik, amely figyelembe veszi a páciens személyiségét, élettörténetét, aktuális élethelyzetét, egyéb problémáit, motivációját és lehetőségeit egyaránt. Az érintett egyéneknek azonban sok esetben meg se fordul a fejében, hogy problémájukkal szakemberhez forduljanak. A szexológus felkeresése is lehetne természetes.