Porcerősítő hatóanyagok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A porckopás megelőzésére, valamint a már meglévő porckopás kezelésére számos porcerősítő hatóanyag áll rendelkezésre, hogy segítse megőrizni vagy visszaállítani az ízületben található porcszövet megfelelő struktúráját, rugalmasságát, egészségét.

Glükózamin[szerkesztés]

A glükózamin csökkenti az ízületi fájdalmat és gyulladást a porclebontó és gyulladást okozó enzimek gátlása révén. Helyreállítja a porc alapanyagcseréjét, így alkalmazásával a károsodott ízületi porc fokozatosan regenerálódik és újraképződik. Fájdalomcsillapító és porcépítő hatása nem azonnal alakul ki, hanem a kezelést követő 2 hétben, viszont egy kúra befejezése után hosszú ideig (kb. 2 hónapig) fennmarad.

Kondroitin[szerkesztés]

A porcerősítő kondroitin erős vízmegkötő képessége révén segít helyreállítani a porckopás során elvesztett rugalmasságot, víztelítettséget, így segíti a tápanyagok eljutását a porcsejtekhez, ami azért nagyon fontos, mert a porcnak nincs saját vérellátása, a tápanyagokhoz a porcsejtek csak a víztelített tereken keresztül tudnak hozzájutni.

Hialuronsav és kollagén[szerkesztés]

A hialuronsav(wd) az ízületi folyadék egyik alapanyaga, vízmegkötő képességével segíti az ízületi folyadék viszkozitásának fenntartását. Porcerősítő hatása úgy nyilvánul meg, hogy az ízületben találkozó porcfelszínek között kenőanyagként működik, így megakadályozza, hogy a porcfelszínek egymáshoz dörzsölődjenek, megkopjanak. A kollagén porcerősítő hatását a felépítésének köszönheti, ugyanis a rugalmas rostok hálózatot alkotva teret biztosítanak a vízmegkötő kondroitinnak és glükózaminnak.

Mangán, kalcium, vitaminok[szerkesztés]

A mangán egy esszenciális nyomelem, és többek között olyan enzimek működéséhez elengedhetetlen, melyek a porcszövet felépítéséhez szükségesek. Fontos porcerősítő anyag még a kalcium és D3-vitamin, melyek a csontok egészségét segítik, a C-vitamin, amely pedig a porcerősítő kollagén termelését, valamint jobb beépülését támogatja.

Víz[szerkesztés]

A víznek is kiemelt porcerősítő szerepe van, ugyanis a porcszövet több mint 50%-a víz, így nagyon fontos, hogy minden nap 2,5-3 liter folyadékot fogyasszunk, lehetőleg víz formájában. Emellett mind a már kialakult porckopás kezelésénél, mind megelőzés céljából alkalmazható porcerősítő étrend-kiegészítő. Ezt évente 2 alkalommal 2-3 hónapos kúraként ajánlott szedni.

Ezeken kívül nagyon fontos, hogy megfelelő étkezéssel és testmozgással megőrizzük az optimális testsúlyt, hiszen a súlytöbblet jelentős terhet rak az ízületekre, ami által sérülékenyebbé válhatnak. Mozgás hatására megerősödnek az ízületeket környező izmok is, ami segít csökkenteni a porckopás kialakulását, vagy romlását. Fontos a testmozgás előtti alapos bemelegítés, mellyel megelőzhetőek a sportsérülések, és az ízületeket ért károsító hatások.

Források[szerkesztés]