Poltergeist

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az 1911-es francia La Vie Mysterieuse magazin címlapja egy poltergeist jelenséggel

A poltergeist ismeretlen erő, amely megmagyarázhatatlan zajokat vagy tüzeket okoz, tárgyakat mozgat anélkül, hogy láthatóvá válna. A jelenséget tudományosan rekurrens spontán pszichokinézisnek (RSPK) nevezik.[1][2]

A poltergeist régi német kifejezés, jelentése: zajos szellem, vagy pajkos szellem, azután hogy a jelenséget szellemek vagy démonok művének tartották.

A jelenség[szerkesztés]

Az ismeretlen erő tevékenysége gyakran kopogó zajokban, tárgyak elmozdításában, felemelkedésében, reptetésében vagy dobálásában vagy néha akár emberek elleni testi fájdalom okozásában is megnyilvánulhat. Az esetek többségében csak ritkán támadták meg az embert. De a legkülönfélébb jelenségek is keletkezhetnek: időnként spontán tüzek keletkeznek minden ok nélkül, máskor tárgyak tűnnek el (teleportáció) vagy megmagyarázhatatlan elektromossági zavarok keletkeznek stb.[1] Időtartamban néhány órától kezdve egészen több évig fennálló jelenségekről számoltak be.

Történelem[szerkesztés]

A poltergeist jelenség legrégebbi beszámolója az 1. századig, az ókori Rómáig vezethető vissza.

A 10. századi Kínából és a középkori Európából is vannak feljegyzések.

A poltergeist egyik legelszántabb sorozata a 13. században a Köln melletti Stommelnben Boldog Krisztina ellen irányult. Őt a korabeli források alapján a fiatalságától kezdve démonok kínozták: testébe szegeket döftek, összeharapdálták, égési sérüléseket okoztak neki, ruháját darabokra szaggatták stb.[3] Mindezeknek számos tanúja volt.

A 20. század egyik esete volt 1967-ben a Rosenheim-i poltergeist, amikor is egy ügyvédi irodában dolgozó fiatal hölgy köré csoportosultak a hónapokon át tartó események. Például nehéz irattartó szekrényt ismeretlen erő tolt át a szobán, amit tanúk is megerősítettek.[4]

2011-ben a brit The Sun lap közölt egy Coventry-ben történt esetet.[5] Egy család figyelte meg, ahogy edények röpködnek a konyhában, az ablaksötétítők mozognak fel és le, a lámpa fel-le kapcsolódik, az ajtó bezárja önmagát, székek repülnek át a szobán, a szekrényajtók kinyílnak és hasonló dolgokat. Egy ördögűzés szertartás után a paranormális tevékenység végül megszűnt.

Magyarázat[szerkesztés]

Sokan úgy magyarázzák a jelenséget, hogy azt az ember idézi elő, amely a belső feszültségek alatt álló tudatalatti pszichokinézisének (telekinézis) eredménye. Ennek a magyarázatnak volt a támogatója a magyar származású Fodor Nándor parapszichológus is, bár vannak esetek, amelyek ellentmondanak ennek az elméletnek.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Derek és Julia Parker: Természetfölötti jelenségek atlasza

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Poltergeist című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Paulinyi Tamásː Az igazság odaát van
  2. Paulinyi Tamás: Parapszichológia - a rejtélyek világa
  3. Christina von Stommeln: Die rätselhafte Mystikerin aus dem Rheinland (német nyelven), 2013. január 27. (Hozzáférés: 2019. május 10.)
  4. Spuk von Rosenheim - SPIEGEL online (németül)
  5. http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/3495487/Family-think-theres-a-poltergeist-staying-in-their-home.html "Our 'geist bedroom". thesun.co.uk. The Sun. 28 March 2011. Hozzáférés ideje: 30 March 2011.

További információk[szerkesztés]