Poltergeist

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az 1911-es francia La Vie Mysterieuse magazin címlapja egy poltergeist jelenséggel

A poltergeist ismeretlen erő, amely megmagyarázhatatlan zajokat okoz, tárgyakat mozgat anélkül, hogy láthatóvá válna. A poltergeist német eredetű szó, jelentése: kopogó szellem, vagy zajos szellem.

A jelenség leírásában a szellem vagy szellemek tevékenysége kopogó zajokban, tárgyak felemelkedésében, reptetésében vagy dobálásában vagy akár emberek elleni testi fájdalom okozásában is megnyilvánulhat. Az esetek többségében csak ritkán támadták meg az embert. Időtartamban néhány órától kezdve egészen több hónapig fennálló jelenségekről számoltak be.

Történelem[szerkesztés]

A poltergeist jelenség legrégebbi beszámolója az 1. századig, az ókori Rómáig vezethető vissza.

A 10. századi Kínából és a középkori Európából is vannak feljegyzések.

A poltergeist egyik legelszántabb sorozata a 13. században a Köln melletti Stommelnben Boldog Krisztina (wd) ellen irányult. Testébe szegeket döftek, összeharapdálták, ruháját darabokra szaggatták. Mindennek számos tanúja volt.

2011-ben a brit The Sun lap közölt egy Coventry-ben történt esetet.[1] Egy család figyelte meg, ahogy edények röpködnek a konyhában, az ablaksötétítők mozognak fel és le, a lámpa fel-le kapcsolódik, az ajtó bezárja önmagát, székek repülnek át a szobán, a szekrényajtók kinyílnak és hasonló dolgokat. Egy ördögűzés szertartás után a paranormális tevékenység végül megszűnt.

Magyarázat[szerkesztés]

Sokan úgy magyarázzák a jelenséget, hogy azt az ember idézi elő, amely a belső feszültségek alatt álló tudatalatti pszichokinézisének (telekinézis) eredménye. Ennek a magyarázatnak volt a támogatója a magyar származású Fodor Nándor parapszichológus is, bár vannak esetek, amelyek ellentmondanak ennek az elméletnek.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Derek és Julia Parker: Természetfölötti jelenségek atlasza

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Poltergeist című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/3495487/Family-think-theres-a-poltergeist-staying-in-their-home.html "Our 'geist bedroom". thesun.co.uk. The Sun. 28 March 2011. Hozzáférés ideje: 30 March 2011.

További információk[szerkesztés]