Pogány Erzsébet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pogány Erzsébet
Született Hombauer Erzsébet
1959. december 19.
Pozsony
Elhunyt 2018. május 6. (58 évesen)
Somorja
Állampolgársága
Nemzetisége magyar
Foglalkozása közgazdász
Iskolái Comenius Egyetem (–1997, közgazdaságtan)
Kitüntetései A Magyar Érdemrend tisztikeresztje (2015)
SablonWikidataSegítség

Pogány Erzsébet (született Hombauer, Pozsony, 1959. december 19.Somorja, 2018. május 6.) felvidéki magyar közgazdász, közéleti személyiség, a Szövetség a Közös Célokért Polgári Társulás igazgatója, a Felvidék.ma hírportál alapítója és igazgatója.

Életpályája[szerkesztés]

Debreceni tanulmányait családegyesítés miatt abbahagyta, majd Pozsonyban a Comenius Egyetemen közgazdász diplomát szerzett 1987-ben.[1] 2017-ben doktori címet szerzett. Családja somorjai származású, őmaga is ebben a városban élt és tevékenykedett. A rendszerváltozás után a Duray Miklós által alapított Együttélés politikai mozgalom központi irodájának vezetője volt. Több sikeres választási kampány fűződik a nevéhez, nemcsak Felvidéken, hanem Magyarországon is, például a Magyar Demokrata Fórumnál is dolgozott. Később, Csoóri Sándor és Dobos László mellett dolgozott a Magyarok Világszövetségében is. Budapesten a Századvég Politikai Iskola első évfolyamának hallgatója volt. Egy rövid ideig dolgozott a Rákóczi Szövetség mellett működő alapítványnál is.

2001-től alapembere volt a Szövetség a Közös Célokért Polgári Társulásnak. 2005-ben elindította az első felvidéki magyar hírportált Felvidék.ma néven, amelynek haláláig igazgatója volt. Ugyancsak létrehozója és irányítója volt a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaságnak. Meghatározó szerepe volt a királyfiakarcsai Magyarok Nagyasszonya szobor felállításában és a felvidéki kisebbségi jogsegélyszolgálat működésében. Több kiadvány, könyv megszületésében is bábáskodott. Somorján a Magyar Közösség Pártja színeiben önkormányzati képviselőként is dolgozott.

Kitüntetései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Oriskó Norbert: „S elhulltanak legjobbjaink a hosszú harc alatt”, Felvidek.ma, 2018. május 6.
  • Elhunyt Pogány Erzsébet, Ujszo.com, 2018. május 6.

További információk[szerkesztés]