Pogány Erzsébet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pogány Erzsébet
SzületettHombauer Erzsébet
1959. december 19.
Pozsony
Elhunyt2018. május 6. (58 évesen)
Somorja
Állampolgársága
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásaközgazdász
IskoláiComenius Egyetem (–1997, közgazdaságtan)
KitüntetéseiA Magyar Érdemrend tisztikeresztje (2015)
SablonWikidataSegítség

Pogány Erzsébet (született Hombauer, Pozsony, 1959. december 19.Somorja, 2018. május 6.) felvidéki magyar közgazdász, közéleti személyiség, a Szövetség a Közös Célokért Polgári Társulás igazgatója, a Felvidék.ma hírportál alapítója és igazgatója.

Életpályája[szerkesztés]

Debreceni tanulmányait családegyesítés miatt abbahagyta, majd Pozsonyban a Comenius Egyetemen közgazdász diplomát szerzett 1987-ben.[1] 2017-ben doktori címet szerzett. Családja somorjai származású, őmaga is ebben a városban élt és tevékenykedett. A rendszerváltozás után a Duray Miklós által alapított Együttélés politikai mozgalom központi irodájának vezetője volt. Több sikeres választási kampány fűződik a nevéhez, nemcsak Felvidéken, hanem Magyarországon is, például a Magyar Demokrata Fórumnál is dolgozott. Később, Csoóri Sándor és Dobos László mellett dolgozott a Magyarok Világszövetségében is. Budapesten a Századvég Politikai Iskola első évfolyamának hallgatója volt. Egy rövid ideig dolgozott a Rákóczi Szövetség mellett működő alapítványnál is.

2001-től alapembere volt a Szövetség a Közös Célokért Polgári Társulásnak. 2005-ben elindította az első felvidéki magyar hírportált Felvidék.ma néven, amelynek haláláig igazgatója volt. Ugyancsak létrehozója és irányítója volt a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaságnak. Meghatározó szerepe volt a királyfiakarcsai Magyarok Nagyasszonya szobor felállításában és a felvidéki kisebbségi jogsegélyszolgálat működésében. Több kiadvány, könyv megszületésében is bábáskodott. Somorján a Magyar Közösség Pártja színeiben önkormányzati képviselőként is dolgozott.

Kitüntetései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Oriskó Norbert: „S elhulltanak legjobbjaink a hosszú harc alatt”, Felvidek.ma, 2018. május 6.
  • Elhunyt Pogány Erzsébet, Ujszo.com, 2018. május 6.

További információk[szerkesztés]

  • Pogány Erzsébet az Arcvonásokban, 2017.november 8.
  • Pogány Erzsébet emlékkönyv. Megjelent Pogány Erzsébet születésének 60. évfordulóján; szerk. Oriskó Norbert; Szövetség a Közös Célokért–Felvidék.ma, Bratislava, 2019