Podani János

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Podani János
Született1952. május 25. (71 éves)
Budapest[1]
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásabiológus
KitüntetéseiAkadémiai Díj
Ipolyi Arnold tudományfejlesztési díj
Akadémiai Kiadó Nívódíja
Juhász-Nagy Pál-díj
A Magyar Ökológiáért Emlékérem

SablonWikidataSegítség

Podani János (Budapest, 1952. május 25. –) biológus, ökológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.[2] Kutatási területe a szupraindividuális biológia, valamint a kapcsolódó rendszertan és ökológia.

Tanulmányai, munkássága[szerkesztés]

Már az általános iskolában élénk érdeklődést tanúsított a biológia iránt, ekkor alapozta meg növénygyűjteményét. Már a középiskolát is biológiai érdeklődésének megfelelően választotta, a László Gimnáziumba járt biológia-kémia szakra. Az ELTE Természettudományi Karon is biológia-kémia szakos tanárként végzett. A 70-es évek végén már kis kötete jelent meg a Búvár zsebkönyvek sorozatában a tengeri gerinctelen állatokról.

Mesterének Juhász-Nagy Pál professzort tartja, akitől a döntő lökést kapta, hogy szupraindividuális biológiával, rendszertannal és ökológiával foglalkozzon. Ezen a téren korán elkezdte a számítógépes módszerek alkalmazását.

Egyik fő műve A szárazföldi növények evolúciója és rendszertana. amit a legújabb tudományos eredmények tükrében már háromszor dolgozott át. Nemzetközileg is ismert és elismert tudós, tudományos közleményeinek száma (főleg angol nyelven) másfél száz körül mozog, magas idézettséggel.

Díjak, elismerések[szerkesztés]

  • Akadémiai Díj (Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége): 1990
  • Ipolyi Arnold tudományfejlesztési díj (OTKA): 2002
  • Akadémiai Kiadó Nívódíja (Akadémiai Kiadó): 2003, 2015
  • Juhász-Nagy Pál-díj (MTA-NEST Alapítvány): 2005
  • A Magyar Ökológiáért Emlékérem (Magyar Ökológusok Tudományos Egyesülete): 2018

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Barotányi: Barotányi Zoltán: A lehetetlennel határos: Podani János biológus az evolúcióról és a növények rendszerezéséről. Magyar Narancs, (2016. december 15.) 58–60. o.

További információk[szerkesztés]