Plunder Island

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Fájl:Plunder Island.JPG
Plunder Island déli irányból nézve.

Plunder Island a The Curse of Monkey Island című kalandjátékban elsőként megjelenő sziget. Skull Island és Blood Island mellett Plunder Island is a három vadonatúj, kitalált sziget közé tartozik .

Plunder Island az Elaine Marley kormányzása alatt lévő Tri-Island Area (Három Sziget Körzet) egyik fő szigetének tekinthető. Bár nem található rajta kormányzói villa, mint például Mêlée vagy Booty Island-en, de helyette van tengerparti erőd. A harmadik epizód elején Guybrush Threepwood egy dodzsem-kocsival sodródik Plunder Island partjához, ahol egy csata közepén találja magát. A csata LeChuck szellemhajója a Death Starfish (utalás a Csillagok háborúja-beli Halálcsillag-ra – ez a szóvicc a játék számos poénjához hasonlóan csak angolul érthető, magyarul a starfish tengeri csillagot jelent), valamint Elaine Marley erődje közt zajlik.

Áttekintés[szerkesztés]

A szigeten található néhány nevezetesebb helyszín. Ilyen például Puerto Pollo a sziget kikötővárosa, amely Plunder Island keleti oldalán található, az öböl mentén. A város neve Csirke Part-ot jelent spanyolul, így a város fő motívumai a csirkék. Az őshonos vad csirkék nagymértékben elszaporodtak a szigeten, és a szigetlakók elhatározták, hogy békében élnek a kedves baromfikkal, egészen addig, amíg a helyi étterem a Blondebeard's Chicken Shoppe (Blondebeard Csirke Boltja) be nem fogta a csirkéket, és az étlapjára nem tűzte őket. A csirkéket végül a vad démon-csirke El Pollo Diablo kiszabadította, majd a csirkék szétszóródtak a szigeten.

Amíg a sziget keleti fele napfényben úszik, addig a nyugati oldalon örökös sötétség van. A szigeten számos visszavonult kalóz telepedett le. Plunder Island-en működik egy nagyon aktív természettudós társaság, amely számos apró táblát helyez ki, melyeken az őshonos állatok és növények rövid ismertetőit találhatjuk. Bár a társaság tagjai nagyon aktívak, soha nem láthatunk közülük egyet sem.

Helyszínek[szerkesztés]

Puerto Pollo a fővárosa és egyben az egyetlen városa Plunder Island-nek. A város fodrászatának, a Barbery Coast-nak saját "fodrász négyese" van, melynek tagjai Cutthroat Bill, a bendzsó virtuóz Edward Van Helgen, valamint a skót Haggis McMutton. A városban található még egy színház valamint a gyanús, ifjú üzletember, Kenny Falmouth. Ezeken kívül szintén Puerto Pollo-ban fekszik a Blondebeard's Chicken Shoppe is, amely csirkékből készült ételeket kínál, és melynek tulajdonosa, Blondebeard semmitől sem fél jobban, mint a szörnyű démon-csirkétől, El Pollo Diablo-tól.

Puerto Pollo külterületén elterül egy mocsár, amely otthont ad a Voodoo 'n' Things-nek, a Voodoo Lady (Voodoo hölgy) legújabb létesítményének. A sziget északnyugati részén található Danjer Cove (Veszély öböl), ami egy kis, sötét öböl, ahol a helyi kalózok lehorgonyozhatnak. Plunder Island keleti partján találhatjuk meg a Brimestone Beach Club and Smorgy-t, amit a gazdag, visszavonult kalózoknak tartanak fent. A délkeleti partszakaszon áll az erőd, a várossal szemben, az öböl túlpartján. A várostól északra egy nagy füves mezőt találunk, ahol a versenyeket rendezik, főként a híres caber toss-t (fatörzs lökés). A mezőt két néven ismerik: Haggis McMutton Field of Competition-nek (verseny mezeje), Edward Van Helgen pedig Field of Honour-nak (becsület mezeje) nevezi.

Plunder ostroma[szerkesztés]

A Monkey Island-sorozatban először zajlik csata az emberek és az élőhalottak közt, Plunder Island ostromakor. Nem tudjuk, hogy mióta tart, vagy mikor kezdődött a játék történetében, de azt tudjuk, hogy egy, Elaine Marley és LeChuck közt vívott csatával ér véget.

A nyitójelenetből nem derül ki, hogy LeChuck mennyi hajót vonultat fel az erőd ostromára, vagy hogy a zászlóshajója, a The Death Starfish (A Halál Csillaghal) képes-e megtörni a sziget védelmét. Akárhogy is legyen, az erőd erős tűz alatt áll, és mikor az élőhalott hordák elkezdik támadni az erődöt, Elaine elhagyja a csatát.

Néhány helyi lakos véleménye szerint úgy látszik, hogy a sziget vendéglátóként funkciónál az élőhalottak számára. A Blondebeard's Chicken Shoppe-ban is találkozhatunk egyikükkel, valamint a Brimstone Beach Club-ban is megemlíti a Cabana Boy (kabinos fiú), hogy az élőhalottak 'notoriously bad tippers' (híresek arról, hogy kevés borravalót adnak). Ezek ellenére jól látható, hogy a szigetetet nem sikerült elfoglalniuk.

Mikor Guybrush megérkezik, Elaine nem áll túl jól a csatában. LeChuck éppen a flaming voodoo cannonball-t (lángoló voodoo ágyúgolyó) készíti elő, valamint útnak indít egy flottányi csónakot, hogy megkezdjék a partraszállást. Csak Guybrush ágyúzásával sikerül megsemmisíteni a csónakokat, és közbelépésével sikerül megállítani az inváziót, valamint véget vetni az ostromnak.

A Death Starfish végül az öböl fenekén köt ki, a többi hajóval együtt. Ugyanakkor az erőd is használhatatlannak néz ki, a csatában, és az esetleges korábbi támadásokban elszenvedett sérülések miatt. Valószínűleg nem sokkal ezután az élőhalottak visszatérnek, de ekkor már Guybrush és Elaine nincs a szigeten. Ennek ellenére Wally B. Feed-et, aki épp a szigeten tartózkodik, elfogják.

Bár nem közvetlen utalás, de a Karib-tenger kalózai: A fekete gyöngy átka című filmben lévő csata jelenet nagyban hasonlít Plunder ostromára. (A Black Pearl (Fekete Gyöngy) nevű szellem-hajó támadja Port Royal-t és a sziget erődjét. Viszont LeChuck-kal ellentétben Barbarossa célja a kincset megtalálni.)

El Pollo Diablo[szerkesztés]

Fájl:El Pollo Diablo.JPG
A Blondebeard's Chicken Shoppe-ban található, El Pollo Diablo-ról készült festmény .

A szigetlakók halálosan félnek az ősi gonosztól, aki az erdőben él, és El Pollo Diablo (a Gonosz Csirke) alakjában szokott megjelenni. Bár magát a szörnyeteget nem láthatjuk, a Chicken Shoppe-ban találhatunk egy róla készült festményt. A pletyka szerint elpusztított minden ketrecet és kalitkát, amelyben a csirkék éltek, így a csirkék szétszóródtak a szigeten. El Pollo Diablo állítólag az erdőben, lesben állva várja hogy az arra járó embereket elfogja és megölje, mert azok megették kisebb testvéreit. Egy alkalommal Guybrush-t kátrányba és tollba merítik, ami miatt összetévesztik a Gonosz Csirkével, de hogy vajon létezik-e a szörnyeteg, az továbbra is rejtély marad.

A játék hatása a szigetre[szerkesztés]

Guybrush tartós változásokat visz véghez a szigeten, távozása előtt. Kiüríti egy időre a fodrászüzletet, ugyanis a három fodrász csatlakozik a legénységéhez. Véletlenül eltávolítja a színész, Slappy Cromwell-t a színházból, katasztrofális zsonglőr-bemutatója után. Valamint ismét ágyúk árulására kényszeríti Kenny Falmouth-ot. Nem tudni, hogy a fodrászok, vagy Slappy Cromwell visszatér-e Puerto Pollo-ba, vagy hogy Kenny végleg az ágyúüzletben marad-e, ugyanis a játék során már nem térünk vissza a szigetre.

Érdekességek[szerkesztés]

  • Ha a játékos elolvassa a pappapisshu bush (pappapisshu bokor) mellett lévő táblácskát amíg a futóhomokban "raboskodik", akkor a játékban ezután Guybrush a "youch" (aú) helyett azt mondja hogy "pappapisshu".
  • A Blondebeard's Chicken Shoppe-ban ülő csontváz-kalóz nagyon hasonlít a Grim Fandango-ban szereplő Manny Calavera-ra. valamint visel egy "Ask me about Grim Fandango" (Kérdezz a Grimm Fandango-ról) feliratú kitűzőt. (Ez utalás a The Secret of Monkey Island-ban lévő, "Ask me about LOOM" (Kérdezz a LOOM-ról) feliratú kitűzőt viselő kalózra.)
  • Miután Guybrush megszerzi a hasbeszélős könyvet, számos dologhoz tudja adni a hangját, például a színházi öltözőben lévő álarcokhoz.
  • A Puerto Pollo-ban lévő toronyóra mindig a számítógép órájához igazított pontos időt mutatja, és minden félórában eljátssza a "LeChuck indulót".
  • Ha a számítógép óráját januárra állítjuk, mikor Palido Domingo-val beszélünk, akkor Palido "Happy New Year"-t (Boldog új évet) fog kívánni.