Ploscsagy Revoljucii metróállomás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ploscsagy Revoljucii metróállomás
Ország Oroszország
Hely Tverszkoj kerület
Állomáskód 045
Műemlékvédelmi besorolás tentative cultural heritage site in Russia
Megnyitás 1938. március 13.
Építész(ek) Alekszej Nyikolajevics Duskin
Felhasználási terület
Legnagyobb mélység34 m
Peronnal rendelkező vágányok száma 2
Része ennek moszkvai metró
Szomszédos állomások
  • Arbatszkaja (Pjatnyickoje sossze, Arbatszko-Pokrovszkaja)
  • Kurszkaja (Scsolkovszkaja, Arbatszko-Pokrovszkaja)
Vasútvonalak
Átszállási lehetőségek
Elhelyezkedése
Ploscsagy Revoljucii metróállomás (Moszkva)
Ploscsagy Revoljucii metróállomás
Ploscsagy Revoljucii metróállomás
Pozíció Moszkva térképén
é. sz. 55° 45′ 23″, k. h. 37° 37′ 17″Koordináták: é. sz. 55° 45′ 23″, k. h. 37° 37′ 17″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Ploscsagy Revoljucii metróállomás témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A moszkvai metró 3-as számú, kék színnel jelzett, Arbatszko-Pokrovszkaja nevű vonalának Ploscsagy Revoljucii állomása a Tverszkoj kerületben, a főváros Központi közigazgatási körzetében, a Kreml északi sarka és a Vörös tér közelében található. Az állomásról átszállási lehetőség nyílik az Tyeatralnaja (Zamoszkvoreckaja vonal) állomásra (az átszállás eleinte a közös felszíni bejárati csarnokon keresztül volt lehetséges, később azonban kiépítették a föld alatt gyalogos összeköttetéseket is), illetve azon keresztül az Ohotnij Rjad (Szokolnyicseszkaja vonal) állomásra.

A 34 méter mélyen fekvő, három csöves, pilonos kiképzésű, szigetperonos állomást bányászati módszerekkel építették és 1938. március 13-án adták át az Ulica Kominterna (ma Alekszandrovszkij szad és a Kurszkaja állomás közötti szakasz megnyitásakor. Az állomás műemléki védettség alatt áll, tervezője Alekszej Nyikolajevics Duskin volt.[1] Nevét a közelében található azonos nevű térről kapta, aminek neve 1918-ig Ploscsagy Voszkreszenszkaja volt. Szomszédos állomásai ezen a vonalon az Arbatszkaja és a Kurszkaja.

Díszítése[szerkesztés]

Az állomás jellegzetessége a mindennapi életből vett alakokat, munkásokat, parasztokat, katonákat, sportolókat a szocialista realizmus stílusában ábrázoló 76 egyedi bronzszobor.[2]

A csomópont három állomása a város térképén, jobbra kékkel a Ploscsagy Revoljucii

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Перронный зал. reestr.answerpro.ru. [2012. június 22-i dátummal az 205-43C9-BA33-B52E07EBDB74&obj=monument eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. április 26.)
  2. Útitárs - Moszkva 39. o.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Площадь Революции (станция метро, Москва) című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]