Plank (gyakorlat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A plank egy izometrikus gyakorlat, amely főleg a törzs izmait fejleszti. A gyakorlat a fekvőtámaszhoz hasonló, ám behajlított karokkal, egyenes háttal kezdődik és ennek a pozíciónak a tartásával folytatódik. Normál plank esetén a gyakorlat időtartamának hossza dönti el a gyakorlat nehézségét.

Többféle változata van. A normál plank során a kar könyöknél behajlítva van, az alkarok előre fele néznek, míg a derék, hát és a lábak egy egyenest alkotnak, miközben a lapockákat távolítjuk egymástól, enyhe domborulatot adva ezzel a hátnak. Ez a gyakorlat a vállövet, a hát felső izmait, a gerincet tartó izmokat, a hasizmokat és a lábizmokat egyaránt erősíti.

Az oldal, vagy haránt plank során a mellkas és a test közel merőleges pozícióban van a talajjal és a karok közül az alsó helyzetben lévő kar nyújtott állapotban van, míg a test egyenes marad. Ezt a gyakorlatot a törzs oldalra történő, azaz kívülről nézve le és fel történő mozgatásával lehet tovább alakítani. A test és a lábak azonban a kiinduló pozíciónál egyenest alkotnak egymással. Az oldal, vagy haránt plank során a törzs és a hát izmai, a hasizmok, a vállöv és a kar izmai, valamint a láb izmai erősödnek.[1][2][3]

Galéria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Plank (exercise) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Knack Weight Training for Women: Step-by-Step Exercises for Weight Loss, Leah Garcia, p. 57. Quote:"Plank variations are abundant, and small changes increase the intensity of the exercise."
  2. Weight Training for Dummies, Liz Neporent, Suzanne Schlosberg, Shirley J. Archer, p. 263.
  3. Core Strength For Dummies, LaReine Chabut. Quote:"It's used in all yoga sun salutations and other poses. It is also a Pilates-based exercise used in many of Joseph Pilates exercises..."