Egyszerű szöveg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Plain text szócikkből átirányítva)
Jump to navigation Jump to search

Az egyszerű szöveg (vagy sima szöveg, angolul: plain text) formátum formázást nem tartalmazó fájlformátum. Az egyszeru szoveg nem foglal magaba grafikus abrazolast sem mas objektumokat (pl. kepek, szinesbetuk stb.). Az egyszeru szoveg elter a formazott szovegtol, mivel a formazott szovegben stilus informaciokat olvashatunk es "binaris fajlokat", amiket ugy ertelmezunk ,hogy binaris objektumok ( kodolt egeszek, valos szamok, kepek, stb.).

A fajlok: jeloleseket vagy mas meta-adatok, alltalaban sime szoveges, mindaddig, amig teljes marad kozvetlenul olvashato formaban (mint a HTML,XML, stb.) A hasznalata egyszeru szoveg helyett adatfolyamok amelyek lehetove teszik hogy joreszt immunis legyen a szamitogepes architektura inkompatibilitas.

Unicode szabvany szerint:[szerkesztés]
  • a formazott szovegek, mas neven gazdag szoveg, barmilyen szoveges abrazolas,amely egyszeru szoveges altal kitoltott adatoat (pl nyelvi azonosito, betumeret, szin stb) tartalmas;
  • az egyszeru szoveg egy mogottes tartalom patak ,amelyben formazast lehet alkalmazni;
  • az egyszeru szoveg nyilvanos,szabvanyositott es altalanosan olvashato.

Hasznalat:[szerkesztés]

A cel elsosorban a fuggetelenseget igenylo programok, a sajat specialis kodolas vagy a formazas fajl formatumban.Szoveges fajlokat lehet nyitni, olvasni es szerkeszteni, szamtalan szovegszerkeszto es segedprogramok altal.A parancssori felulet lehetove teszi az embereknek, hogy a parancsok egyszeru szoveges valaszt kapjanak, szinten szoveges formaban. Rengeteg szamitogepes programok is kepesek feldolgozasra vagy akar csak sima szoveget is letre hozni, mint pl szamtalan program DOS, Windows,klasszikus MAC OS es az UNIX; valamint a bongeszok ( nehany bongeszo, mint pl Lynx es a Vonal mod bongeszo termek csak egyszeru szoveges megjelenitese) es egyeb e-szoveget olvasok.