Pitz Dániel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pitz Dániel
Pitz Dániel
Pitz Dániel
Született 1991március 23. (27 éves)
Budapest
Foglalkozása politikus

Pitz Dániel (Budapest, 1991. március 23. –) magyar politikus, közéleti szereplő.[1] A Lehet Más a Politika képviselőjelöltje a 2018-as országgyűlési választásokon.

Életrajz[szerkesztés]

Gyermekkorát Solymáron töltötte, ahol elsősorban a hagyományőrzés terén kezdte közéleti tevékenységét. A német nemzetiségi hagyományok értékeit kezdetekben zenekarában, majd később a Szépsolymár Alapítványon keresztül igyekezte megőrizni az utókor részére.[2] Jelenleg a Solymári Német Nemzetiségi Önkormányzat ifjúsági bizottságának tagja.

19 évesen, Solymáron nyílt első önálló kiállítása, melyben az 1956-ról összegyűjtött sajtótermékeket, dokumentumokat és fényképeket mutatta be.[3] Tanulmányait a Szent Margit Gimnázium után a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának nemzetközi igazgatás szakán végezte. Emellett tevékenykedett több civil szervezetnél.

Politikai pályafutása[szerkesztés]

2016 óta a Lehet Más a Politika tagja. 2017 márciusától lemondásáig az LMP ifjúsági szervezetének, a Lehet Más a Jövő elnökségi tagja.[4] Elnökségi ideje alatt állt ki az Állami Számvevőszék által kiszabott büntetés ellen, amikoris fekete koszorút helyeztek ez az ÁSZ székházánál.[5] Putyin és Orbán Viktor arcával fémjelzett rubeleket szórt a Fidesz Lendvai utcai székháza előtt, tiltakozásképpen a Paks II beruházás ellen.[6]

A 2018-as országgyűlési választásokon az LMP képviselőjelöltje a Budapest 18. számú választókörzetben.[7] A Közös Ország Mozgalom által szervezett vitán[8] ismertette az LMP programját és terveit. A Közös Ország Mozgalom a bizonytalan szavazókkal készített felmérésében Pitz Dánielt hozta ki a legesélyesebb ellenzéki jelöltnek, amennyiben az összes ellenzéki párt visszalép a javára.[9]

Jegyzetek[szerkesztés]