Pitz Dániel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Pitz Dániel
Pitz Dániel
Pitz Dániel
Született 1991március 23. (27 éves)
Budapest
Foglalkozása politikus

Pitz Dániel (Budapest, 1991. március 23. –) magyar politikus, közéleti szereplő.[1] A Lehet Más a Politika képviselőjelöltje a 2018-as országgyűlési választásokon.

Életrajz[szerkesztés]

Gyermekkorát Solymáron töltötte, ahol elsősorban a hagyományőrzés terén kezdte közéleti tevékenységét. A német nemzetiségi hagyományok értékeit kezdetekben zenekarában, majd később a Szépsolymár Alapítványon keresztül igyekezte megőrizni az utókor részére.[2] Jelenleg a Solymári Német Nemzetiségi Önkormányzat ifjúsági bizottságának tagja.

19 évesen, Solymáron nyílt első önálló kiállítása, melyben az 1956-ról összegyűjtött sajtótermékeket, dokumentumokat és fényképeket mutatta be.[3] Tanulmányait a Szent Margit Gimnázium után a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának nemzetközi igazgatás szakán végezte. Emellett tevékenykedett több civil szervezetnél.

Politikai pályafutása[szerkesztés]

2016 óta a Lehet Más a Politika tagja. 2017 márciusától lemondásáig az LMP ifjúsági szervezetének, a Lehet Más a Jövő elnökségi tagja.[4] Elnökségi ideje alatt állt ki az Állami Számvevőszék által kiszabott büntetés ellen, amikoris fekete koszorút helyeztek el az ÁSZ székházánál.[5] Putyin és Orbán Viktor arcával fémjelzett rubeleket szórt a Fidesz Lendvai utcai székháza előtt, tiltakozásképpen a Paks II beruházás ellen.[6]

A 2018-as országgyűlési választásokon az LMP képviselőjelöltje a Budapest 18. számú választókörzetben.[7] A Közös Ország Mozgalom által szervezett vitán[8] ismertette az LMP programját és terveit. A Közös Ország Mozgalom a bizonytalan szavazókkal készített felmérésében Pitz Dánielt hozta ki a legesélyesebb ellenzéki jelöltnek, amennyiben az összes ellenzéki párt visszalép a javára.[9]

Jegyzetek[szerkesztés]