Piszkurunuvasz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: é. sz. 39° 49′, ny. h. 34° 48′

Piszkurunuvasz(?) (Törökország)
Piszkurunuvasz(?)
Piszkurunuvasz(?)
A Piszkurunuvasz-hegy egyik lehetséges lokalizálása, a Kerkenes Dağ

A Piszkurunuvasz-hegy (Piškurunuwa(š), ḪUR.SAGpi-iš/uš-ku-ru-nu-wa(-aš)) a hettita mitológiában rendkívül fontos szerepet játszó magaslat. Helye ismeretlen, mivel a szövegek, amelyekben előfordul, nem pontosítják a földrajzi környezetet. Még a régió sem ismert, ahol keresni kellene. Az egyik lehetséges jelölt a mai törökországi Kerkenes Dağ Yozgathoz közel, ahol a Yozgat-tábla előkerült. Névváltozatai: Puškurunuwa, Pi/aškuwatti.

Az egyik legfontosabb hettita ünnep, az AN.TAḪ.ŠUMSAR központja volt. A KUB 20,96 néhány utalása:

„Utazás Haittába, amely után a szobrot felhozták a Piszkurunuvaszra… […] ezután után az éjszakát Harranassza/iban töltötte… […] napot töltött a harranassza/i vallási szertartások tiszteletére Arinna Nap istennője (és [HATTI Viharistene])”

Ehhez hasonló információkra kell támaszkodni az azonosításához. Azonban sem Haitta, sem Harranassza/i nem azonosítható konkrétan, nem tudni, hogy az istenszobrok hol mennyi időt töltöttek, és az utazás mennyi ideig tartott. Valószínűsíthető, hogy Anatólia középső vidékén keresendő, mivel a név luvi eredetre utal, de a mitológiában játszott szerep alapján nem lehetett túlságosan távol a központi felföldtől.

A szertartások része volt a hegy istenének bor és kenyér áldozása, ünnepi evés és ivás a hegyen.

Források[szerkesztés]

  • Haas, Volkert: Geschichte der hethitischen Religion – Das AN.TAḪ.ŠUMSAR Festritual, Brill, 1994. ISBN 9004097996
  • Hoffner, Harry A. – Beckman, Gary M. – Beal, Richard Henry – McMahon, John Gregory: Hittite studies in honor of Harry A. Hoffner, Jr: on the occasion of his 65th birthday, Eisenbrauns, 2003. – A New Look at the Outline Tablets of the AN.TAḪ.ŠUMSAR Festival: The Text-Copy VS NF12.1
  • Reallexikon der Assyriologie und Vorderasiatischen Archäologie X; Oannes – Priesterverkleidung, Szerk.: Dietz-Otto Edzard, Michael P. Streck (német nyelven), Berlin: de Gruyter (2005). ISBN 3-11-018535-0 , Puškurunuwa
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap