Piroscsőrű szalagoskolibri

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Piroscsőrű szalagoskolibri
Hím az ágon
Hím az ágon
Tojó röptében
Tojó röptében
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Rend: Sarlósfecske-alakúak (Apodiformes)
Család: Kolibrifélék (Trochilidae)
Alcsalád: Valódi kolibriformák (Trochilinae)
Nemzetség: Trochilini
Nem: Trochilus
Faj: T. polytmus
Tudományos név
Trochilus polytmus
Linnaeus, 1758
Szinonimák
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Piroscsőrű szalagoskolibri témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Piroscsőrű szalagoskolibri témájú médiaállományokat és Piroscsőrű szalagoskolibri témájú kategóriát.

A piroscsőrű szalagoskolibri (Trochilus polytmus) a madarak (Aves) osztályának a sarlósfecske-alakúak (Apodiformes) rendjébe, ezen belül a kolibrifélék (Trochilidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A piroscsőrű szalagos kolibri csak Jamaicán, a Nagy-Antillák harmadik legnagyobb szigetén található meg. Ez a szigetország nemzeti madara.[1]

Napfényes tisztások lakója, de jól alkalmazkodik az emberi környezethez is és kertekben is előfordul. Mivel nem a zárt erdők lakója, így az erdőirtások nyomán élettere jelentősen megnőtt.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 25 centiméter, farokhossza elérheti a 17 centimétert és testtömege 5 gramm. A hím könnyen felismerhető hosszú farktollairól és feltűnően csillogó tollazatáról. A tojó valamivel kisebb a hímnél, hasoldala fehér. Faroktollai sokkal rövidebbek, a végük fehér. Csőre hosszú és keskeny. A madár így be tud hatolni vele a virágkelyhekbe. A hím csőre élénkebb piros, csúcsa fekete.

Életmódja[szerkesztés]

Nappal aktív; éjjel lelassul az anyagcsere, hogy energiát takarítson meg. Tápláléka túlnyomórészt nektár, de repülő rovarok is fogyaszt.

Szaporodása[szerkesztés]

A költési szezon többnyire az esős évszak előtt és után (október és május) között van. Évente 1-2 fészekaljat rak. Egy fészekaljban 2 fehér, hosszúkás tojás található. A kotlás 14-19 napig tart. A fiatal madarak 3-4 hét után repülnek ki.

Rokonai[szerkesztés]

Sokáig nemének egyetlen képviselőjének tartották, míg 1902-ben fel nem fedezték a nemzetség másik képviselőjét a feketecsőrű szalagoskolibrit (Trochilus scitulus). Ezt egy ideig csak a piroscsőrű szalagos kolibri alfajának tartották csupán, de nemrég kiderült, hogy valódi teljes értékű faj. Megjelenésében nagyon hasonlít piroscsőrű rokonára, csak a csőre fekete. Jamaica keleti részén honos, továbbá a Kajmán-szigeteken is előfordul.

Amíg egy fajnak tartották a kettőt, a piroscsőrű szalagos kolibrit egyszerűen csak szalagos kolibrinek hívták magyarul. Miután viszont kiderült hogy a fekete csőrű forma önálló faj a megkülönböztethetőség miatt piroscsőrű szalagos kolibrire nevezték át. Sok helyütt ma is egyszerűen mint szalagos kolibriként hivatkoznak rá.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. National Symbols, 2011. július 14.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]