Piros Egyetemi Épület

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Piros Egyetemi Épület
Червоний корпус Київського університету
TelepülésVolodymyrska Street, Kyiv
CímUkrajna, Kijev, Volodymyrska u. 60
Építési adatok
Építés éve1837
Megnyitás1843
Építési stílusklasszicizmus
TervezőVincent Beretti
Építész(ek)Vincent Beretti
Hasznosítása
Felhasználási területépület
Elhelyezkedése
Piros Egyetemi Épület (Kijev)
Piros Egyetemi Épület
Piros Egyetemi Épület
Pozíció Kijev térképén
é. sz. 50° 26′ 31″, k. h. 30° 30′ 40″Koordináták: é. sz. 50° 26′ 31″, k. h. 30° 30′ 40″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Piros Egyetemi Épület témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A vörös egyetemi épület (ukránul: Червоний корпус Київського університету, magyar átírásban: cservonij korpusz Kijivszkoho Nacionalnoho Unyiverszitetu) a Kijevi Nemzeti Egyetem főépülete és egyúttal legrégebbi épülete, amely Kijev központjában, a Volodimirszka 60. szám alatt található. A klasszicista épület a Kijevi Nemzeti Egyetem és az ukrán felsőoktatás fontos szimbóluma. A vörös épület szerepel továbbá az ukrán százhrivnyás bankjegyen.

Történelme[1][szerkesztés]

1837 és 1843 között épült, és egy késői klasszicizmus stílusú építkezésben. A tervezője az olasz származású Vincent Beretti volt, aki az Orosz Birodalomnak dolgozott. Az épület körbezár egy udvart, a homlokzata 145,68 méter hosszú. Az épület falai pirosra, a tartóoszlopok tetejei pedig feketére vannak festve, amelyek megegyeznek I. Vlagyimir rendjének csíkjaival, mivel az egyetem erről lett elnevezve. A rend mottója "Előny, becsület és dicsőség" mind a mai napig az egyetemé is. A helyi túravezetők gyakran említik, hogy II. Miklós rendelte el az épület pirosra festését, hogy ezzel a diákokkal az ukrán katonák által kifolyt vérre emlékeztesse, hogy ne tüntessenek. Az épület egy domb tetején található, és jelentősen befolyásolta Kijev építészeti elrendezését a 19. században.

Egy ukrán 100 hrivnyás bankjegy, amely az épületet ábrázolja.

Az épülethez közel becsapódott egy rakéta 2022. október 10-én, a 2022-es orosz invázió alatt, ezt az eseményt egy telefon kamerája rögzítette is.[2]

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Головний корпус Національного університету — WWW Енциклопедія Києва. wek.kiev.ua. (Hozzáférés: 2023. március 3.)
  2. Rocket Hits Very Close to Woman Near Kyiv National University - ViralHog (amerikai angol nyelven). viralhog.com. (Hozzáférés: 2023. március 3.)