Pilkington

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pilkington
Típus
  • üzleti vállalkozás
  • vállalkozás
Alapítva1826
SzékhelySt Helens
Iparágüveggyártás
TulajdonosNippon Sheet Glass
FormaZártkörű részvénytársaság
Leányvállalatai
  • Pilkington Deutschland
  • Triplex Safety Glass
  • Società italiana vetro
A Pilkington weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Pilkington témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Pilkington Group Limited egy angliai, St Helens-i székhelyű nemzetközi üveggyártó cég. 2006 óta a japán tulajdonban lévő NSG Group leányvállalata. Az egyesülés előtt a TOP 100 független vállalat között szerepelt a Londoni Értéktőzsdén.

Története[szerkesztés]

A céget 1826-ban közösen alapította a Pilkington és a Greenall család az angliai St Helensben.[1] A vállalkozás St Helens Crown Glass Company néven indult. 1845-ben az utolsó Greenall kiválásával megalakult a Pilkington Brothers, 1894 júliusában pedig már Pilkington Brothers Limited-ként jegyezték be a céget.[1]

1954–1957 között találta fel Alastair Pilkington a forradalminak számító „úsztatottüveg-eljárást”: a módszer lényege, hogy olvasztott üveg „lebegett” az olvadt ónfürdőben, ezzel pedig könnyen manipulálható volt a termék vastagsága. Alastair munkatársával, Kenneth Bickerstaff-fel hét évet dolgozott a módszer tökéletesítésén és a sikeres kereskedelmi szabadalmaztatáson.

Amerikai feltalálók régóta dolgoztak már azon, hogy találjanak egy költséghatékony megoldást, de nem jártak sikerrel. Ez az áttörés jelentette a Pilkington számára, hogy uralja a kiváló minőségű síküveg világpiacát. Ma a világ összes autóüvegét az Alastair Pilkington által feltalált és szabadalmazott eljárással készítik.

A vállalat 1970-ben nyilvános részvénytársaságként szerepelt a Londoni Értéktőzsdén, és sok évig a legtöbb munkavállalót foglalkoztató cég volt Anglia északnyugati ipari partján. Az egyedülálló kéküveges központjuk 1964 óta uralja St Helens Alexandra üzleti parkjának látványát.

A vállalat megvásárlására 2005 végén érkezett egy vételi ajánlat a japán NSG Grouptól. Az első ajánlatot azonban a cég visszautasította, így 2006-ban az NSG 80%-kal emelte az eredeti ajánlatot, amit a cég fő részvényesei el is fogadtak. Továbbá lehetővé tették az NSG számára, hogy megvásárolja a többi részvényes kisebb tulajdonrészeit, akik közül sokan aktív vagy már nyugdíjas munkavállalók voltak, és nem támogatták az átvételt. A teljes egyesülés 2006 júniusában fejeződött be, miután az Európai Bizottság kijelentette, hogy nem ellenzi.[2]

Az egyesített, üveggyártással, szélvédő- és autóüveg-javítással foglalkozó Pilkington és NSG Group így már felvehette a versenyt a nemzetközi piac egyik vezető szereplőjével, a japán üvegkészítő Asahi Glass-szal.

Az NSG szerte a világon jelenlévő szervizei főleg szélvédő- és autóüveg-javítással foglalkoznak, gyárai pedig olyan autógyártóknak szállítanak, mint az Opel, a Ford, a Volvo, a Jaguar vagy a Rolls Royce. 2017-ben 51 gyárában közel 30 000 alkalmazott dolgozik.

Magyarországon[szerkesztés]

A Pilkington 2008 óta rendelkezik budapesti központtal, és mára a magyarországi autóüveg-nagykereskedelem, beszerelési és javítási terület nagy részét lefedik.[3]

Magyarországon 7 saját és 31 franchise partnerrel vannak jelen, viszonteladóik száma pedig eléri az 1700-at. Magyarország összes biztosítójától megkapták a jogot, hogy önállóan intézhessék a kárfelvételeket: hálózatuk így a biztosítótársaságok legnagyobb autóüveg-ipari partnere, ami évente több, mint 24 ezer kárfelvétellel egybekötött szélvédő- és autóüveg-javítást végez.[4]

A cég fő szolgáltatásai a szélvédők és autóüvegek kőfelverődés által keletkezett sérüléseinek javítása.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Barker, T. C. (1977), The Glassmakers: Pilkington: 1826–1976, Weidenfeld & Nicolson, ISBN 0-297-76909-X
  2. Archivált másolat. [2017. június 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. szeptember 26.)
  3. http://www.pilkington.com/en/global/products/product-categories/self-cleaning
  4. http://pilkington.hu/pilkington