Pilátus-hegy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pilátus-hegy
A Pilátus-hegy keleti oldala
A Pilátus-hegy keleti oldala

Magasság2128 m
HelySvájc
HegységAlpok
Relatív magasság585 m
Legmagasabb pontTomlishorn
Első megmászás14. század
Legkönnyebb útvonalPilátus-vasút vagy felvonó
Elhelyezkedése
Pilátus-hegy (Svájc)
Pilátus-hegy
Pilátus-hegy
Pozíció Svájc térképén
é. sz. 46° 58′ 26″, k. h. 8° 14′ 28″Koordináták: é. sz. 46° 58′ 26″, k. h. 8° 14′ 28″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Pilátus-hegy témájú médiaállományokat.

A Pilátus-hegy egy hegy Luzern mellett. Több csúcsa van, a legmagasabb a 2132 méter magas Tomlishorn. Egy másik, Esel nevű csúcs éppen a fogaskerekű végállomása felé magasodik. A hegy az Obwalden, a Nidwalden és a Luzern kantonok határán található. A fő csúcsok pontosan Obwalden és Nidwalden határán vannak.

Közlekedés[szerkesztés]

A hegy csúcsára a Pilátus-vasút fogaskerekű vasúttal is el lehet jutni Alpnachstadból. Ez a világ legmeredekebb fogaskerekű vasútja, maximális lejtése 48%. A hóviszonyoktól függően májustól novemberig működik.

Egész évben működik a felvonó, amely Kriens-szel köti össze a hegycsúcsot. Mind a Tomlishorn, mind pedig az Esel csúcsok ösvényeken közelíthetőek meg.

Ismert személyek, akik jártak a csúcson:

Legendák[szerkesztés]

A Pilátustó legendája szerint Pilátust Tiberius császár láncra verette, amiért elítélte Jézust. Pilátus ezt követően öngyilkos lett és testét a Tiberis (Tevere) folyóba dobták. A folyó áradásokkal tiltakozott, ezért kivették a holttestet és a Rhône folyóba dobták. Miután itt is bajt okozott, ismét kivették és egy kicsi távoli tóba dobták a Pilátus-hegy oldalában, amely viszonylagos békét hozott. Így ez a kis tó maradt Pilátus lelkének végső nyugvóhelye, de a víz tükrének legapróbb megzavarása is hatalmas viharokat ébresztett.[1]

A hegyről több sárkány-legenda is szól.[2]

Katonai használat[szerkesztés]

A hegyen több katonai objektum, radar és időjárás állomás is található.[3]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Legend of Pilatus. [2013. december 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. november 24.)
  2. Dragon Legends. [2015. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. november 24.)
  3. Mount Pilatus: Scenic Railway and Cable to Lucerne’s Mountain of Legends. Bargain Travel Europe. (Hozzáférés: 2010. november 1.) „Mt Pilatus is also a military installation due to its view to the Swiss borders.”

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Mount Pilatus című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.