Pikes Peak Highway

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pikes Peak Highway
Térkép
Úttípusút
Hossza31 km
OrszágAmerikai Egyesült Államok
TartományokColorado
A Wikimédia Commons tartalmaz Pikes Peak Highway témájú médiaállományokat.
Az út egy szakasza

A Pikes Peak Highway egy harmincegy kilométer hosszú útdíjas út, amely az Egyesült Államokban, Colorado államban található. Cascade településről indul és a 4302 méter magas Pikes Peak hegycsúcsára vezet fel. Az út az év közel egészén nyitott, bár ezt az időjárási körülmények nagyban befolyásolják.

Története[szerkesztés]

A Pikes Peak Highway 1915-ben épült, félmillió dolláros költségét egy coloradói üzletember, Spencer Penrose finanszírozta.[1] Egy évvel később, 1916-ban zajlott rajta az első hegyiverseny, amelyen az indulók autókkal és motorokkal küzdötték fel magukat a kanyargós úton. E verseny ma is él, és egyike az amerikai autósport legjelentősebb éves viadalainak.

Az út évekig magánkézben volt, majd 1936-ban állami szervek vették át a felügyeletét.[1]

Környezeti hatása[szerkesztés]

A 2006-os verseny egy résztvevője a murvás úton

1998 és 1999 között a Sierra Club nevű környezetvédő szervezet törvényi útra terelte aggodalmát, miszerint az útról lemosódó kavicsok komoly környezeti károkat okoznak. A természetes erózió közel hetvenezer tonna kavicsot tüntetett el évente az útról, veszélyeztetve többek közt az érzékeny vízi élővilágot. Ezt a mennyiségű követ minden évben újra le kellett fektetni az úton, így a pusztítás mértéke évről évre nagyobb volt, a megoldást így az út leaszfaltozása jelentette. Ez gyökeresen megváltoztatta az itt zajló motorosport-versenyt, mely egyes vélemények szerint a kényszerű döntés eredményeként elvesztette kultuszát.[2][3]

Az útburkolási projekt 2011. október 1-jén fejeződött be.[4]

Források[szerkesztés]

  1. a b Pikes Peak History. pikespeak.us.com. [2012. június 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 16.)
  2. JAMES BROOKE: Car Racers Fight for Gravel on Pikes Peak Road. nytimes.com, 1998. október 11. (Hozzáférés: 2013. április 16.)
  3. Máth Dávid: Pikes Peak: egy hegy, amely az autósporté lett. racingdream.blog.hu, 2013. április 17. (Hozzáférés: 2013. április 17.)
  4. R. Scott Rappold: Paving completed on Pike's Peak road, 13 years after Sierra Club suit. rdenverpost.com, 2011. október 1. (Hozzáférés: 2013. április 16.)

További információk[szerkesztés]