Pierre Prévost

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pierre Prévost
Physicist Pierre Prévost.jpg
Született
1751. március 3.
Genf
Elhunyt
1839. április 8. (88 évesen)
Genf
Foglalkozása fizikus

Pierre Prévost (Genf, 1751. március 3.1839. április 8.) svájci filozófus és fizikus.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy protestáns lelkész fiaként született Genfben, ahol papi pályára készült.

Korán felhagyott a lelkészi pályával: jogot kezdett tanulni, és egyéb tanulmányokba kezdett. Közeli barátja volt Jean-Jacques Rousseau, később Dugald Stewart. Euripidész fordítójának és értelmezőjének tartotta magát.

1780-ban a filozófia professzora lett, valamint a berlini Tudományos Akadémia tagja. Itt megismerkedett az olasz születésű Joseph Louis Lagrange-zsal, akinek hatására a fizikai tudományok felé fordult.

Néhány évig politikai gazdaságtannal és szépművészettel is foglalkozott, ekkor írta a Berlin Memoirst, mely a költészetről szóló disszertáció. Eközben megmaradt a filozófia professzorának Genfben, majd 1810-ben fizika tanszéket kapott.

1839-ben halt meg Genfben.

Munkássága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Munkássága igen sokrétű volt. Számos publikációja ismert a filológia, a filozófia, a politikai gazdaságtan és a fizika területén.

Ismertebb publikációi Georges-Louis Le Sage fizikusi munkásságának a saját hozzájárulásával történő ismertetése, valamint a sugárzási törvényekkel kapcsolatos művei, továbbá: De l'Origine des forces magnetiques (1788), Mémoire sur l'Equilibre du feu (Értekezés a fénytanról) (1791), Recherches physico-mecaniques sur la chaleur (Hőtani kutatások) (1792) és Essai sur le calorique rayonnant (Értekezés a hőtani sugárzásról) (1809).

Prévost tétele[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Amiért ma is ismert nemzetközileg, az az úgynevezett Prévost-tétel, amit róla neveztek el.

Prévost 1791-ben kimutatta, hogy a testek minden T > 0 K hőmérsékleten elektromágneses hullámokat bocsátanak ki, a környezet hőmérsékletétől függetlenül. Ezt a jelenséget hőmérsékleti sugárzásnak nevezik. Ez Prévost tétele.

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Dr. Jurisits József - Dr. Szűcs József: Elektromosságtan, Hőtan tankönyv. (hely nélkül): Mozaik Kiadó. 2005. ISBN 9636973628  
  • Pintér Ferenc: Általános fizika, Atomhéjfizika. (hely nélkül): Dialóg Campus Kiadó. 2003. 347–366. o.  

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]