Piczek Izabella

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Piczek Izabella
Született1927. november 14.
Győr[1]
Elhunyt2016. szeptember 29. (88 évesen)
Los Angeles
Állampolgársága
Foglalkozásafestőművész
IskoláiMagyar Képzőművészeti Főiskola (1946–1948)
SablonWikidataSegítség

Piczek Izabella (Győr, 1927. november 14. – Los Angeles, Kalifornia, USA, 2016. szeptember 29.) magyar származású egyházi művész volt, aki talán leginkább a Torinói lepelről készített tanulmányáról ismert, és Los Angelesben élt. Nővére, Piczek Edit (?-2012) szintén neves egyházi művész volt. Piczek Zoltán (1897-?)[2] lánya volt.

Életpályája[szerkesztés]

Piczek Izabella és nővére, Edit Magyarországon született, ahol apja neves művész és művészeti tanár volt. 1946–1948 között a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatója volt.[3] A második világháború után a nővérek a magyarországi kommunista diktatúra idején Rómába menekültek, hogy a szakrális művészettel foglalkozzanak. Ott, még tizenévesen megnyertek egy 1949-es pályázatot, amikor a római Pápai Biblikus Intézet falfestményét festhették meg.

1955-ben már Kanadában voltak, majd nem sokkal később Los Angelesbe érkeztek, hogy közös tehetségüknek hódoljanak. Las Vegasban Edith tervezte az Őrangyal-székesegyház homlokzatán lévő 2000 négyzetméteres mozaikot, amely az őrangyal szerepeit illusztrálta. Izabella alkotta meg a Keresztút stációit ábrázoló festett üvegablakokat ugyanezen templom számára. A kaliforniai Orange-ban található Holy Family Cathedral mozaikjain és ablakain, valamint a nevadai Renóban található Saint Thomas Aquinas Cathedral művészeti alkotásain is együtt dolgoztak. Izabella készítette a washingtoni National Shrine of the Immaculate Conception bazilika 300 négyzetméteres figurális ólomüveg bejáratát.

1992-ben II. János Pál pápa kitüntette a termékeny művészi munkássága elismeréseként, amelynek példái a világ közel 500 különböző katedrálisában, templomában és más épületében találhatók.[4] Roger Mahony bíboros, Los Angeles érseke felvette a Nagy Szent Gergely-rendbe, és a Szent Gergely Dáma címet adományozta neki, amivel egyike lett annak a mindössze 70 lovagnak és dámának a világon, akiknek ez a megtiszteltetés megadatott.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Petőfi Irodalmi Múzeum névtér. (Hozzáférés: 2020. október 19.)
  2. Adatai a Petőfi Irodalmi Múzeum katalógusában
  3. A Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói 1871-től a mai napig. [2021. november 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. november 20.)
  4. a b British Society for the Turin Shroud Shroud.com

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Isabel Piczek című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Gyimesy-Könnyű: Külföldi magyar hivatásos képzőművészek. St. Louis, American Hungarian Review, 1977.
  • Magyar festők és grafikusok adattára. A kutató-, föltáró- s gyűjtőmunkát végezte: Seregélyi György. Szeged, 1988.
  • Salamon Nándor: Kisalföldi művészek lexikona. Építészek, szobrászok, festők, műgyűjtők, művészeti írók. XVI-XX. század. Győr, Kisalföld Művészetéért Alapítvány, 1998.