Pico do Fogo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pico do Fogo
Pico do Fogo volcano in Cape Verde.jpg

Magasság2829 m
Hely  Zöld-foki Köztársaság
Relatív magasság2829 m
Típus rétegvulkán
Utolsó kitörés 1995
Elhelyezkedése
Pico do Fogo (Zöld-foki-szigetek)
Pico do Fogo
Pico do Fogo
Pozíció Zöld-foki-szigetek térképén
é. sz. 14° 57′, ny. h. 24° 20′Koordináták: é. sz. 14° 57′, ny. h. 24° 20′
A Wikimédia Commons tartalmaz Pico do Fogo témájú médiaállományokat.

A Pico do Fogo egy aktív rétegvulkán a Zöld-foki Köztársaságban, Fogo szigetén.

A tűzhányó csúcsa egyben az ország legmagasabb pontja is. Egy hatalmas kalderában Chã das Caldeiras (8 km átmérő) emelkedik, magassága 2829m.

Múlt[szerkesztés]

A történelem előtti időkben a hegy jóval magasabb volt, ám egy robbanás a vulkáni kúp tetejét a levegőbe röpítette; a helyén 9 km átmérőjű kaldera maradt vissza. A vulkán legaktívabb része jelenleg a kaldera közepén emelkedő másodlagos kúp.

Utolsó nagy kitörése 1675-ben tömeges kivándorlást indított el a szigetről, a hegy éjjel több száz mérföldről látható volt és mint természetes világítótorony évekig szolgálta hajózást.

A vulkán utoljára 1995 tavaszán tört ki. A folyamat március 25-én gyenge földrengésekkel kezdődött. Április 2-án éjjel a másodlagos kúp hét ponton megnyílt; ezek közül a legjelentősebb a Pico Pequeño (1950 m) volt a hegy nyugati oldalán. A kitörő gázok 2000 méter magasra emelték a hamufelhőt, és vulkáni bombaákkal szórták be a környéket. Több mint ötezer ember menekült a tengerpart településeibe. A belső kúpból két lávafolyam ömlött ki. Hosszuk elérte a 4 kilométert, szélességük a 600 métert, a láva hőmérséklete az 1026°C-ot. A lávaár elpusztított egy kisebb települést és jelentős művelt földterületet.

A hegy lejtőin kávét termesztenek, a lávát építőanyagnak használják. A csúcs közelében, a kráterben vannak a sziget legjobb szőlői, amiket egy, a kalderában épült kis falu, Chã das Caldeiras lakói művelnek. A hegycsúcson és környékén alakították ki a Fogo Nemzeti Parkot (Parque Natural do Fogo).

Új kitörés 2014. november 24.-én[szerkesztés]

A lakosság elhagyja a szigetet.

https://www.youtube.com/watch?v=AvM11QTffNk

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Pico do Fogo című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Pico do Fogo
A Wikimédia Commons tartalmaz Pico do Fogo témájú médiaállományokat.