Piazza delle Erbe

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Piazza delle Erbe
A Piazza delle Erbe
A Piazza delle Erbe
TelepülésVerona
Hasznosítása
Felhasználási területtér
Elhelyezkedése
Piazza delle Erbe (Olaszország)
Piazza delle Erbe
Piazza delle Erbe
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 45° 26′ 35″, k. h. 10° 59′ 50″Koordináták: é. sz. 45° 26′ 35″, k. h. 10° 59′ 50″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Piazza delle Erbe témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Piazza delle Erbe az olaszországi Verona középkori vásártere. A Római Birodalom korában a fórumnak adott helyet.

A tér északi oldalán a városháza, a 84 méter magas Lamberti-torony (Torre dei Lamberti), a Bírák háza (Casa dei Giudici) és a festményekkel díszített Mazzanti-ház áll. A nyugati oldalon, amely a tér legrövidebb oldala, áll a barokk Maffei-palota (Palazzo Maffei), amelyet görög istenek szobrai díszítenek. Szemben egy fehér márványoszlop áll, amelyet Szent Márk oroszlánja, a Velencei Köztársaság szimbóluma díszít.

Az északnyugati oldal épületei közül soknak freskók ékítik a homlokzatát. A déli oldalon áll a Kereskedők háza (Casa dei Mercanti), amelyben ma egy pénzintézet, a Banca Popolare di Verona működik. Más épületek, az egykori zsidóváros magas házai a középkori lakótornyok maradványai.

A tér legrégebbi építménye a szökőkút, amelyet 1368-ban építettek. A kút nőalakja a Veronai Madonna, amely igazából egy 380-ból származó római szobor. Régi emlék még az egykori ceremóniák, ünnepélyes eskütételekre használ capitello, a négy oszlop által tartott kőtető fedte emelvény.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Piazza delle Erbe című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.